összefogás

2020.02.24. 20:57

Életmentő segítséget vittek a Felvidékre a Patrióták (videó)

Azt szeretnék biztosítani, hogy Kecsőn is magyarul írhassák a jövőt.

A magyar határtól csupán fél kilométerre, az aggteleki hegyek ölelésében fekszik a háromszázötven lakosú, máig 90%-ban magyarok lakta Kecső.

A település egyetlen magyar iskoláját azonban átmeneti létszámhiány miatt a megszűnés fenyegeti,

ugyanis a tanulók száma után járó fejkvóta már nem fedezi a fenntartási költségeket – mondta Hetzmann Róbert, a Magyar Patrióták Közösségének (Patrióták) elnöke.

Az elmúlt években viszont példásan megugrott a születések száma, a Patrióták ezért tavaly decemberben gyűjtésbe kezdtek az intézmény megmentéséért – tette hozzá.

Bár a kecsői magyar kisiskola megmentéséért indult adománygyűjtés március végéig tart, a januárig befolyt 1,7 millió forintot a Patrióták átutalják a felvidéki falu önkormányzatának, mert az intézmény enélkül már nem tudna továbbműködni.

Látogatásuk során videót is készítettek a kecsőiek iskolamentő küzdelméről, amely a Patrióták YouTube-csatornájára is felkerült – mondta.

A jótékonysági felhívás eredményeként januárig 1,7 millió forint gyűlt össze, amelynek átadásáról a szervezet küldöttsége csütörtökön írt alá megállapodást a település polgármesterével – számolt be róla Hetzmann Róbert.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=28&v=nMhyQs1rFrA&feature=emb_logo

Semmi esetre sem szeretnénk feladni az iskola megmaradásáért folytatott harcot, de már a bérek kifizetésével is gondban voltunk az elmúlt hónapban. A Patriótáktól kapott segítség a legjobb pillanatban érkezett, így fél évre meg tudjuk oldani azokat a problémákat, amelyekkel önerőből nem tudtunk volna megküzdeni – mondta Lőrincz Gyula polgármester az adományozási szerződés aláírását követően.

A kecsői iskola fennmaradása nemzetstratégiai érdekünk, mert így az elmúlt években született gyermekek magyar nyelven tudják megkezdeni tanulmányaikat

- hangsúlyozta Hetzmann Róbert.

A Patrióták ebben az egy-két „szűk esztendőben” adományokkal szeretnék biztosítani az iskola megmaradását, „hogy Kecsőn is magyarul írhassák a jövőt” – mondta.

Ön így segíthet

A Patrióták köszönetet mondanak azoknak, akik már támogatták a kezdeményezést. Aki pedig ezután szeretne hozzájárulni, hogy a kecsői gyermekek anyanyelvükön tanulhassanak, március végéig tudja átutalni adományukat az egyesületnek.

Banki átutaláshoz szükséges adatok:

Kedvezményezett neve: Magyar Patrióták Közössége

Bankszámlaszám: 63200171-11070966

Megjegyzésnek kérik beírni: Kecső

(Nemzetközi számlaszám (IBAN): HU12 6320 0171 1107 0966 0000 0000, SWIFT-kód: TAKBHUHB, számlavezető bank: Takarékbank Zrt.)

Borítókép: Lőrincz Gyula polgármester (balra) és Hetzmann Róbert, a Magyar Patrióták Közösségének elnöke (jobbra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!