design

2021.01.17. 13:59

Egyre trendibb a különleges, egyedi falfestés: mire érdemes figyelni?

Látványosan feldobják a helyiséget, a megfelelően alkalmazott technikával pedig akár teljesen új hangulatot vihetünk a térbe: az egyedileg festett falakkal a lehetőségek tárháza végtelen.

Forrás: Shutterstock

Az utóbbi időben egyre népszerűbbek a speciális falfestések. Az izgalmas megjelenésű és textúrájú felületek egyediségét és megismételhetetlenségét a kézművestechnika biztosítja. Nagy előnyük, hogy szinte bármilyen stílusú enteriőrben remekül mutatnak – mutat rá Polyák Zita lakberendező, aki egyedi falfelületek fest lányával közös projektje, az IGLU keretei között.

Struktúrák

Nem mindennapi enteriőrt hozhatunk létre rozsda-, beton-, mészkő-, márvány-, fém-, színátmenetes vagy akár akár antik hatású fal illúzióját keltve. Ezzel a megoldással kiválthatjuk a drága dizájntapétákat, illetve az eredeti fém- vagy kőburkolatokat. A felületek jellemzően kopottasnak tűnnek, és nincs bennük ismétlődés. Épp a minta szabálytalanságának köszönhető, hogy ennyire látványos ez a megoldás. Az arányokra azonban ügyeljünk, mindig hagyjunk egyszínű felületeket az adott helyiségben – írja a Lakáskultúra.

Technikák

Én a durvára glettelt vagy csiszolt felületet vizes bázisú festékkel alapozom, ezután következhet a különböző színű festékrétegek felvitele a választott technikával – magyarázza Zita, aki ezután ronggyal, szivaccsal, hengerrel, spaklival, stencillel alakítja ki a különböző textúrákat, motívumokat, a tervezett látványtól függően.

A stencilek mellett alkalmazhatjuk a maszkolásos technikát, ez gyorsabb, és a kevésbé gyakorlottak számára sem jelent különösebb nehézséget. Ma már effektfestékeket is lehet kapni, amelyek alapanyagukban, kinézetükben és színükben eleve hordozzák a kívánt felület jellemzőit. A dekorációs festmény létrehozása komoly kézügyességet igényel, kísérletezhetünk, vagy kérhetjük szakember segítségét.

Trendek

Napjainkban egyaránt divatos a két eltérő színnel vízszintesen tagolt fal, és az ombrehatású (színátmenetes) festés. Az „ötödik fal” néven emlegetett legújabb trend hívei már a mennyezetet is színre festik. A geometriai minták népszerűbbek, mint eddig bármikor, emellett az absztrakt motívumok is hódítanak.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!