trendváltozás

2020.08.30. 21:47

Egyre több magyar család választ magyar iskolát a környező országokban

2010 óta viszont stabilitás, bizonyos régiókban pedig pozitív tendenciák figyelhetők meg.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Sharomka

A környező országokban élő magyar családok közül egyre többen választanak magyar iskolát – erről beszélt a Rákóczi Szövetség elnöke az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Csáky Csongor elmondta: a korábbi években csökkent a magyar iskolát választók aránya, 2010 óta viszont stabilitás, bizonyos régiókban pedig pozitív tendenciák figyelhetők meg. A Felvidéken például idén többen választottak magyar iskolát, mint tavaly. A Vajdaságból azt a hírt kapták, hogy stabilak a számok. Ezek mellett Erdély és Kárpátalja területén is látszik egy trendváltozás – fejtette ki az elnök.

Kiemelte: egyre ritkább, hogy egy tisztán magyar család ne magyar iskolát válasszon. A vegyes családok közül is egyre többen ismerik fel a magyar iskola előnyeit.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy azok a gyerekek jobban tudnak érvényesülni, akik anyanyelven kezdik az oktatást.

Csáky Csongor beszélt arról is, a Rákóczi Szövetség több évtizede fontos feladatának tekinti, hogy külhonban bátorítsa a családokat, hogy merjenek magyar iskolát választani. Ez is hozzájárul a magyar kultúra, a magyar közösségek fennmaradásához – hangsúlyozta.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!