környezeti károkat okoz

2019.03.13. 22:21

Egyre több holland település tiltja be a léggömböket

Veszélyes műanyaghulladékot jelentenek az Északi-tenger állatvilágára.

Forrás: Shutterstock

Egyre több holland település önkormányzata tiltja be léggömbök röptetését az ünnepségeken – derül ki a De Noordzee (Északi-tenger) környezetvédő szervezet jelentéséből.

A települések 17 százaléka teljes tilalmat rendelt el a léggömbökre, 20 százalék eltanácsolja röptetésüktől az embereket.

Több holland párt is szorgalmazza a tilalom kiterjesztését, mondván, a léggömbök maradványai környezeti károkat okoznak, veszélyes műanyaghulladékot jelentenek az Északi-tenger állatvilágára.

A közelmúltban ausztrál kutatók tanulmányukban kimutatták, hogy

a léggömbök vagy léggömbdarabok jelentik a legveszélyesebb műanyaghulladékot a tengeri madarakra nézve, mivel a lenyelésük 32-szer nagyobb eséllyel okozza az állatok halálát, mint a kemény műanyaghulladékok elfogyasztása.

A Tasmaniai Egyetem és az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) munkatársai által vizsgált 1733 madártetemből minden harmadik állat gyomrában találtak a tengerből felevett műanyaghulladékot.

A Scientific Reports tudományos folyóiratban megjelent tanulmányuk szerint mindössze

egyetlen műanyagszemét lenyelése 20 százalékkal, kilencé 50 százalékkal növeli egy tengeri madár halálozási kockázatát, míg 93 műanyagtöredék elfogyasztása az állat biztos halálát okozza.

A Noordzee a léggömbök teljes betiltásáért száll síkra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!