változás

2018.12.06. 07:16

Drágulhat a bárányhús karácsonyig

Év elejétől november végéig az úgynevezett könnyű bárány ára tíz, a nehéz bárányé hét százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az év második felében emelkedett a bárányhús ára, ezt a folyamatot pedig tovább erősíti a közeledő ünnepkör, amikor külföldön és itthon egyaránt megnő a kereslet a bárányhús iránt, így karácsonyig további drágulás várható – írta a Magyar Idők csütörtökön.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint az év elejétől november végéig az úgynevezett könnyű bárány ára tíz, a nehéz bárányé hét százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója a lapnak elmondta: a karácsonyi időszak egyébként is kedvez a hazai eladásnak, ugyanis ilyenkor van a legkevesebb bárány az uniós piacon, csak egy-két olyan tagállam van, ahonnan piacképes bárányt tudnak szállítani. Megjegyezte, hogy ebben az időszakban egyébként a teljes éves forgalom 15-20 százaléka realizálódik.

Bár a hazai állattartók döntő többsége külföldre szállít, a karácsony előtti időszakban a belföldi kereslet is megélénkül, ezért az ünnep közeledtével még tovább emelkedhetnek a piaci árak – írta a lap.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!