A természet szépségei

2019.03.02. 18:30

Csöde a hóvirágok és a kakasmandikók földje

Mintha csak dér lenne, úgy fehérlenek a falu eleji kaszálók a nyíló hóvirágoktól.

Győrffy István

Fotó: Győrffy István

Még lépni is nehéz tőlük, olyan sűrűn hajtják a kis tövek a virágaikat. De nincs dér, sőt bágyaszt a télvégi hirtelen meleg, ami egy csapásra előcsalta a kora tavaszi vadvirágokat. Mi most nem a hóvirágok miattuk jöttünk, azokat már a korábbi években megcsodáltuk, hanem a kakasmandikó miatt, amit még nem láttunk. A falu polgármestere Horváth József értesített, hogy már elkezdett nyílni szeretett viráguk, a kakasmandikó is.

Megpillantjuk az első kakasmandikót Fotó: Győrffy István
Szebbnél szebb virágokkal találkozunk Fotó: Győrffy István

- Az Őrségi Nemzeti Park és a Kerka tájegység határán fekszik a falunk szép, erdős környezetben. Az egyedi, kedves, védett virágokon, mint a hóvirág, a tőzike, a csillagvirág és a kakasmandikó, ami a címerünkben is helyet kapott, másunk nem nagyon van – mondja a polgármester, miközben a falu alatt, nem messze a Zala folyótól, elérünk a Nemzeti Park széléhez, a Natura 2000 természetvédelmi övezethez. Jól látható tábla figyelmeztet, védett vidékre érkeztünk.

A teljesen kinyílott virág, kilógó kékes fehéres bibéikkel Fotó: Győrffy István
A Nemzeti Park szélét hirdető tábla Fotó: Győrffy István

- Nem csak a falu szélén, hanem az egész környéken nagy mennyiségben nyílik ilyenkor a hóvirág, majd később a tőzike is, de amikor telefonáltam, már láttam kakasmandikót is – mutatja a hatalmas bükkös szélén a kis növényeket Horváth József. Ahogy beljebb érünk, már kísérőnk nélkül is felfedezzük a lila virágokat a hóvirágok között. Csak úgy virítanak a ciklámenre hasonlító virágok a barnás avar leveli között, s ahogy beljebb érünk, valóságos hóvirág ligetet is találunk. Olyan sűrűn nyílnak a kis hóvirágok, mintha fehér szőnyeggel terítették volna le a fák alját.

Kompozíció a fűben heverő fatörzs mellett Fotó: Győrffy István
A faluba érve, mindenütt hóvirágok borítják a gyepes kerteket Fotó: Győrffy István

A természetvédelmi tábla alatt külön kis tábla hirdeti, tilos a virágok csokorba szedése, hagymáik kiásása pedig egyenesen főben járó bűnnek számít. A kakasmandikó Észak-Amerikából származik, s a liliomfélék családjába tartozik. Van ahol Szent György virágnak, illetve kutyafoggyökérként ismerik. Megtudjuk azt is, hogy sok felé kedvelik, nem csak Csöde címerébe került be a kis virág, Kaposvárott például szobrot is állítottak neki. Egyébként vigyázni is kell vele, mert mérgező, s veszélyes mellékhatásai vannak, a gyógyászatban főleg külsőleg használják, erősen hánytató hatású. Eszmei értéke ötvenezer forint, bizony megjárja a tolvaj, ha a nemzeti park őrei lopáson kapják a magukról megfeledkező látogatókat…

Csöde szélső házai a Nemzeti Park felől érkezve Fotó: Győrffy István
A hóvirág liget a maga teljességében Fotó: Győrffy István

A csödei erdő és a rét, amelyen át visszasétálunk a faluba, különös hatással van ránk. Végtelen nyugalom ül a tájon, nem véletlenül kedvelik ezt a környéket a bakancsos turisták.

Csodálatos hóvirág ligetre bukkanunk Fotó: Győrffy István
Csodálatos hóvirág ligetre bukkanunk Fotó: Győrffy István

A falut érinti a Rockenbauer Pál feltárta Dél-Dunántúli Kéktúra útvonal, pecsételő hely is van a faluban, illetve a Via Sancti Martini, vagyis a Szent Márton Gyalogos Vándorút. Ezeket azonban főleg kora nyári, s az őszi túrázók járják be, a hóvirágért és kakasmandikóért még kevesen keresik fel a tájat, háborítatlanul viríthatnak élőhelyükön a kedves kis virágcsodák.

A hóvirágok is lenyűgöznek Fotó: Győrffy István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!