fenntartható demográfia

2018.09.14. 17:36

Családbarát szülészetek kialakításával ösztönöznék a gyermekvállalást

Október 15-ig szülőszobák, gyermekágyas szobák és az ahhoz tartozó helyiségek felújítására, alternatív szüléstámogató helyiség kialakítására és felszerelésére pályázhatnak az intézmények.

Forrás: MTI Fotó:

Fotó: Rosta Tibor

Október 15-ig pályázhatnak a kórházak a családbarát szülészetek kialakítását célzó pénzügyi támogatás első ütemére – jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Nagy Anikó elmondta, erre a célra összesen 7,9 milliárd forint állami forrás áll rendelkezésre, amelyből idén 3 milliárd forint, jövőre mintegy ötmilliárd a keretösszeg.

Kiemelte, a pályázatra olyan intézmények jelentkezését várják, ahol szülészeti fekvőbeteg-szakellátást nyújtanak, rendelkeznek perinatális intenzív centrummal, és céljuk egy családbarát, családközpontú szülészet, valamint koraszülött ellátás kialakítása.

A fejlesztések során pályázni lehet a szülőszobák, gyermekágyas szobák és az ahhoz tartozó helyiségek, így mosdó, öltöző, zuhanyzó felújítására, alternatív szüléstámogató helyiség kialakítására és felszerelésére, a látogatásra alkalmas helyiségek családbaráttá alakítására, és egyéb korszerűsítésekre, például beltéri nyílászárók cseréjére, festésre, mázolásra, burkolatcserére.

Az elnyert támogatásról november 10-ig értesítik az intézményeket, a vállalt beruházásokat 2020. június végéig kell befejezni.

Nagy Anikó hangsúlyozta, a kormány célja, hogy a családpolitikai intézkedésekkel együtt olyan családbarát környezetet teremtsenek, amely vonzóvá teszi a fiatal párok számára a gyermekvállalást.

Hozzátette, arra kell ösztönözni az intézményeket, hogy munkájuk során olyan elveket, eljárásokat alkalmazzanak, amelyek eredményeként bababarát, szülőbarát, illetve családbarát környezet alakulhat ki a szülészeteken.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Magyarország közép- és hosszú távú fejlődésének alapfeltétele egy fenntartható demográfiai fordulat, ehhez pedig támogatni kell a kívánt és tervezett gyermekek megszületését.

A tapasztalatok szerint a pozitív szülésélmény elősegíti a későbbi gyermekvállalást, s ehhez kíván hozzájárulni a családbarát szülészet program is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!