Botanikai és gombásztúra, madár- és mókusles a botfai BioBlitzen

Bár az időjárás egy éjszakai viharral az idén is próbálkozott, nem sikerült tönkretennie a 24 órás botfai Kultúr- és BioBlitzet. Sőt! A lelkes természetbúvárok túlszárnyalták a tavalyi eredményt.

A bio = élet, a blitz = energikus roham, a cél: a közösség bevonásával kerek egy nap alatt feltárni a környék élővilágát. A BioBlitz kifejezéssel az amerikaiak fertőzték meg a világot, s a koncepció mozgalommá nőtt. Magyarországra tavaly gyűrűzött be, az orosztonyi székhelyű Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány volt az egyik kezdeményezője, s a zalaegerszegi környezetvédők szinte azonnal a nyomdokaikba léptek. Az orosztonyi ornitológusok a múlt hét végén tartott botfai vadonleltárt is felkarolták. Nekik köszönhető, hogy Botfán immár gyöngybagoly is „lakik”, szombaton ugyanis az Erdődy– Hüvös-kastély ánglisában a szépszámú érdeklődő örömére szabadon bocsátottak egy saját nevelésű felnőtt fiókát.

– Bízunk benne, el tudja látni magát, igyekeztünk megtanítani rá. Alapítványunk 21 éves fennállása alatt 30 kis gyöngybagoly lelencet neveltünk fel. A törekvésünk elsősorban, hogy „adoptáltatjuk” őket, azaz belecsempésszük a hasonló korú fiókákat nevelő gyöngybagolycsalád fészkébe. A szülők talán észre sem veszik, nem jó a szaglásuk, számolni se tudnak… – mondta dr. Klein Ákos, az alapítvány ügyvezető biológusa.

Dr. Bódis Judit docens egy kutyatejfélét azonosít az érdeklődők, (b-j) Székely Gabriella, Fehér Matyi, Gelencsér Gabriella és Fehér Ilona társaságában. A rendezvényen bemutatták dr. Illyés Zoltán (jobbra középen) Zalaegerszeg védett természeti értékei I. című könyvét. Előtte Illyés Gergő, mellette balról Gecse Péter alpolgármester, jobbról Tánczos Zsolt környezetvédelmi szakreferens Fotók: Fincza Zsuzsa/Zalai Hírlap

A rendezvényen bemutatták dr. Illyés Zoltán (jobbra középen) Zalaegerszeg védett természeti értékei I. című könyvét. Előtte Illyés Gergő, mellette balról Gecse Péter alpolgármester, jobbról Tánczos Zsolt környezetvédelmi szakreferens

A vadonleltár főszervezője idén is dr. Illyés Zoltán biológus, természetvédelmi szakértő volt, s a rendezvénynek ezúttal is az Erdődy–Hüvöskastély adott otthont. A mellette álló barokk stílusú kis templom, az ódon magtár s a cselédház már tavaly is felkeltette az érdeklődők figyelmét.

– Ez adta az ötletet, hogy idén a természet sokszínűségének feltárásán túl bemutassuk épített örökségünket is. Marx Mária, a Göcseji Múzeum néprajzos főmuzeológusa idegenvezetésével a résztvevők megismerhették a kastély és a templom mellett az egyébként zárva tartott épületeket is – tájékoztatott dr. Illyés Zoltán.

A botfai ánglisban szabadon bocsátott gyöngybagoly – alapítványi aktivisták nevelték fel

Az egykori cselédlak konyhájának nyitott kéményét mutatja Szablics Jánosné

– A botfai cselédháznak úgynevezett „szabadkéményes” konyhája van, ami az építése idején csúcstechnológiának számított – mutatta a mennyezetbe konstruált, már felfele, a szabadba vezető kormos füstelvezető építményt a főmuzeológus, hozzátéve, a barokk épületnek sajnos csak az egyik fele marad meg eredeti formájában, de a szabadkémény miatt feltétlenül érdemes a megmentésre. Zalaegerszegen nincs több belőle, de a megyében is ritkaságnak számít.

Az épület magántulajdonban van, de tíz éve lakatlan. Szablics Jánosné, aki 1952- től itt nevelkedett, elmondta, a szabadkéményes konyhát az ő idejében már csak húsfüstölésre használták. A jobb időket látott háromszintes magtárépület hamarosan az enyészeté lesz, hacsak sürgősen meg nem javítják a tetejét. Nagy területen hiányzik róla a cserép, s ömlik az épületbe az eső. Sziva István, a magtár tulajdonosa a látogatók kedvéért öszszesöpört benne kicsit. Ő nem sok hasznát látja, de Fehér Csaba Endre, a Fehér Holló Természetvédelmi Egyesület vezetője kincseket lelt benne.

– Az egyik gerendázat zugolyában egész kolónia szürke hosszúfülű denevért, bajuszos denevért, fehérszélű denevért, közönséges törpedenevért és durvavitorlájú törpedenevért találtunk, mind védett faj – újságolta a zalai denevérek patrónusa, szerinte vétek lenne veszni hagyni az építményt.

Szerencse, hogy pénteken az Őrségi Nemzeti Park szakértői vezetésével már átvizsgálták a Válickát és a környező nádast, szombatra ugyanis az esőtől folyóvá duzzadt a patakocska. A madarakat meggyűrűzték és útjukra bocsátották, a halakat – a szivárványos öklét, a kövi és a vágó csíkot, a fenékjáró küllőt, a domolykót – és pajtásaikat, a rákokat, a csigákat, a kecskebékát a rendezvény végén visszavitték ugyanoda, ahol találták. A lepkék, a rovarok sem fejezték be földi pályafutásukat a szemrevételezés miatt, s a növényeket is a helyszínen vették lajstromba. Dr. Bódis Judit, a Pannon Egyetem Georgikon karának docense, erdők-mezők növényeinek tudora, a csácsbozsoki erdőben már dolgozott dr. Illyés Zoltánnal, s mint ígérte, jövőre is eljön a hasonló rendezvényekre. Albert László, a Magyar Mikológiai Társaság elnöke és Nagy István mikológus, kertészmérnök visszatérő szakértő a botfai BioBlitzen, tavaly is ők vették szemügyre a botfai vadon – akkor őszi – gombakincsét. Ezúttal nagyméretű vargányával és egy orrfacsaró dögszagú szépséggel, a szömörcsöggel kápráztatták el a bioblitzelőket.

Rovar- és lepkegyűjtő túrán az amatőr természetvédők a folyóvá duzzadt Válicka partján

A 400. élőlényt, egy fehér repcelepkét, a helybéli Gergály Dorisz, a 71. számú Zrínyi Miklós Cserkészcsapat tagja hozta fel a rétről egy lepkefogó hálóval. A listára felkerült utolsó, 404. szerzemény, egy nagy tűzlepke is a lelkes és aktív cserkészlányok nevéhez fűződik: Gergály Dorisz Kupó Dórával közösen cserkészte be a kastélyparkban.

Botfán 2010-től a közelmúltig 221 védett élőlény: 38 növény-, 4 gomba-, 179 állatfaj került elő, amelyet Zalaegerszeg védett természeti értékei I. címmel mutat be frissen megjelent könyvében dr. Illyés Zoltán szerkesztő. A fényképek egy részét a hasonló akciókon részt vevő természetkedvelők készítették. A könyvet Gecse Péter alpolgármester és Tánczos Zsolt, a polgármesteri hivatal szakreferense ajánlotta a jelenlévők figyelmébe.

– A 2. zalaegerszegi Bio- Blitzet is sikeresnek mondhatjuk. Bár a vihar és az eső miatt az éjszakai programok elmaradtak, így is több mint 200 ember vett részt a természet sokszínűségének feltárásában. Reményeink szerint ők valamennyien nagyköveteivé válnak a törekvésnek, hogy ne szennyezzük, ne tegyük tönkre a környezetünket – fogalmazott dr. Illyés Zoltán.

Hozzászólások

Már több mint kétezren töltötték le
Jól működik a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzése
segítenek, nem sanyargatnak / 4 perce
A Fidesz álságosnak tartja a szocialisták prédikálását a nyugdíjemelésről
Az MSZP a válságban se segítette az időseket, hanem sorozatos rezsiemelésekkel és megszorításokkal nehezítette az életüket – közölte a kormánypárt.
Gyász
"Most megmarad a hit, a remény, a szeretet, - ez a három, de köztük a legnagyobb a szeretet." (1Kor 13,13) Szomorú szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy KALAPOS ISTVÁN életének 74. évében 2020. április 3-án visszaadta lelkét Teremtőjének. Hamvaitól 2020. június 5-én (pénteken) 13 órakor veszünk végső búcsút a keszthelyi Új temetőben, lelki üdvéért az engesztelő gyászmise előtte 12 órakor a hévízi Szentlélek templomban lesz. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Örök az arcod, nem száll el szavad, Minden mosolyod a szívünkben marad." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SZABÓ GYULA életének 48. évében örökre megpihent. Hamvasztás utáni temetése 2020. június 5-én, pénteken 10 órakor lesz a zalalövő-budafai temetőben. Előtte gyászmise 9 óra 15 perckor a zalalövői templomban. Kérjük egy szál virággal fejezzék ki együttérzésüket. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, hogy GYURICZA ANDRÁSNÉ szül. Kovács Irén 95 éves korában csendben elhunyt. Temetése június 4-én, csütörtökön 15 órakor lesz a pákai temetőben, előtte 14 órakor gyászmise. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük! Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra te sohasem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagyapám BORSOS GYULA OTTÓ 2020. május 29-én, életének 82. évében örökre megpihent. Június 5-én, pénteken a 10 órakor kezdődő gyászmisét követően a bocskai temetőben helyezzük örök nyugalomra. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DOMJÁN SÁNDOR életének 77. évében jobblétre szenderült. Hamvait 2020 június 5-én, pénteken 12 órakor helyezzük végső nyughelyére a bödei temetőben, polgári szertartás keretében. Kérjük, emlékének egy szál virággal adózzanak. Gyászoló családja
"Nem vársz már minket ragyogó szemekkl, Nem vársz már minket ragyogó szemekkel, Nem örülsz már nekünk szerető szíveddel. De egy könnycsepp a szemünkben érted él, Eg gyerta az asztalon érted ég. S bennünk él egy arc, egy végtelen szeretet, Amit tőlünk soha senki el nem vehet. Telhetnek hónapok, múlhatnak évek, Szívből szeretünk, s nem felejtünk Téged!" Megrendülve és fájdalommal a szívünkben tudatjuk, hogy SZIJÁRTÓ FERENCNÉ szül. Méhes Rózsa hosszan tartó betegségtől megfáradt, szerető szíve életének 65. évében örökre megpihent. Végső búcsút 2020. június 5-én, pénteken 11 órakor veszünk tőle a kiskanizsai temetőben. Gyászmise aznap 7 órai kezdettel a kiskanizsai templomban lesz. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban együttérzéssel osztoznak. Megtört szívvel gyászolják: szerető férje, imádott fia és unokái, testvérei, menye, rokonai
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy MÜLLER JÁNOS 66 éves korában elhunyt. Temetése június 5-én, pénteken 11 órakor lesz a lenti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
"Amikor Isten látta, hogy az út túl hosszú, a domb túl meredek, a lélegzés túl nehéz lett, átölelt és mondta: gyere hozzám." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RUZSICS FERENCNÉ szül. Szobolics Margit életének 88. évében csendben visszaadta lelkét a Teremtőjének. Szerettünktől 2020. június 5-én (pénteken) 14.30 órakor a keszthelyi Szent Miklós köztemetőben veszünk végső búcsút. Lelki üdvéért az engesztelő szentmisét 2020. június 5-én (pénteken) 8 órakor a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban ajánljuk fel. Emlékét soha el nem múló szeretettel őrizzük. Gyászolják: gyermekeik és családjaik
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy MÜLLER JÁNOS 66 éves korában elhunyt. Temetése június 5-én, pénteken 11 órakor lesz a lenti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy WENCZEL ÉVA nagykanizsai lakos életének 56. évében tragikus körülmények között elhunyt. Búcsúztatása szűk családi körben történik. Kérjük, hogy aki szerette, gyújtson érte egy szál gyertyát. A gyászoló család
"Küzdöttem értetek szívvel és erővel, de mint a büszke fák, végül is ledőltem. Most szívemből kérem tőletek, szeressétek egymást, mert én már nem leszek." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk a volt munkatársakkal, tanítványokkal és tisztelőivel, hogy szeretett férjem, példakép édesapánk és nagyapánk, drága apósunk, kedves rokonunk HAJGATÓ FERENC nyugalmazott tanár Lenti Város Tanácsának egykori elnökhelyettese, 83 éves korában elhunyt. Felejthetetlen halottunktól a lenti temetőben 2020. június 5-én (pénteken), 14 órakor kezdődő gyászszertartáson veszünk végső búcsút. Lelki üdvéért a szentmise 13 órakor lesz a Szent Mihály templomban. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban együttérző szívvel osztoznak. Gyászoló családja
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SIMONFFY JÁNOS életének 60. évében elhunyt. Temetése 2020. május 4-én, csütörtökön 15 órakor lesz a bocföldei temetőben. Előtte 14 órakor gyászmise. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzést kérjük. Gyászoló család.
"Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett testvérünk, édesanyánk, nagyanyánk, dédanyánk, anyósunk, rokonunk KONRÁD ZOLTÁNNÉ Eszti néni életének 89. évében elhunyt. Felejthetetlen halottunktól 2020. június 5-én, pénteken 14 órakor, a helyzetre való tekintettel szűk családi körben búcsúzunk a búcsúszentlászlói temetőben. Gyászmise a búcsúszentlászlói templomban lesz aznap 13 óra 15 perckor. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik mély gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Tudom, hogy nem jössz, de olyan jó várni, Hazudni kell a szívnek, hogy ne tudjon fájni. Elvitted a derűt, a fényt, a meleget, Egy sugarat hagytál csak, drága emlékedet." Fájó szívvel emlékezünk BECS JÁNOS halálának 2. évfordulóján. Szerető édesanyja, testvére Józsi és családja
"Ha emlegettek, köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek, Ha rám gondoltok, mosolyogjatok, Mert én már Istennél vagyok." Soha el nem múló szeretettel emlékezünk SZABÓ ZSIGMONDNÉ szül. Farkas Rozália halálának 3. évfordulóján. Szerető családja
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Soha el nem múló szeretettel emlékezünk DORMÁN JÓZSEF halálának 2. évfordulóján. Szerető családja
Mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk mindazokkal akik szerették és ismerték, hogy TÓTH FERENCNÉ Szül.: Szita Mária hévízi lakós türelemmel viselt hosszú betegség után életének 81. évében hazatért megváltó Urához. Szeretett halottunktól 2020. június 4-én, csütörtökön 10.30 órakor veszünk végső búcsút a hévízi köztemetőben. Lelki üdvösségéért tartandó gyászmise előtte hévízi Szentlélek-templomban 9.30 órakor lesz. Emléke szívünkben él!
"Ha emlegettek, köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok, mosolyogjatok, Mert én már Istennél vagyok." Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TAKÁCS DÉNES GYÖRGY életének 84. évében elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2020. június 4-én, csütörtökön a 14 óra 30 perckor kezdődő gyászmisét követően 15 órakor lesz a zalaszentgyörgyi temetőben. Külön köszönet a Pókaszepetki Idősek Otthona minden dolgozójának. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy DR. VÖRÖS MIKLÓS főiskolai tanár 85 éves korában elhunyt. Temetése 2020. június 4-én, csütörtökön 12 órakor lesz a zalaegerszegi Göcseji úti temetőben. Kérjük, részvétüket egy szál virággal fejezzék ki. Búcsúznak tőle: testvérei: Anasztázia Kanadából, Ferenc Angliából, unokaöccse Laci és lányai Vera, Melinda
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ FERENCNÉ zalaszentiváni lakos életének 78. évében elhunyt. Temetése 2020. június 4-én, csütötökön 10 órakor lesz a zalaszentiváni temetőben. Minden külön értesítés helyett. Zalaszentiváni Község Önkormányzata
nagy nyomás / 1 órája
Kroos: a profi foci visszatér majd a járvány előtti állapotba
Hazám, hazám / 1 órája
Orbán Viktor is megosztotta az összetartozás dalát (videó)
számtalan érdekes dolgot őriz / 1 órája
Sportrelikviák a nappaliban – Horváth Miklós gyűjtőszenvedélye továbbra sem lankad
Jóna István
Dél-MX motokrosszsorozat / 1 órája
Kanizsa Motocross SE: Már nagyon várják a futamokat
Khüne László
francia labdarúgás / 3 órája
Sagnol szerint csak irigykedhetnek a németekre
Tudományos áttörés / 3 órája
Ősi titkokat tár fel a Holt-tengeri tekercsek DNS-vizsgálata