A józan ész híján

2017.10.26. 06:00

Betiltották a mobiltelefon használatát a zebrákon Honoluluban

Az erről szóló jogszabály szerdán lépett hatályba Hawaii fővárosában, és az okostelefonokra, a tabletekre és a hordozható játékgépekre is vonatkozik – jelentette egy helyi hírműsor.

A törvény ellen első alkalommal vétő gyalogos legfeljebb 35 dolláros (csaknem 9200 forintos) pénzbírsággal büntethető, a gyalogos-átkelőhelyeken mobiltelefont használó „visszaesők” pedig akár 99 dolláros (26 ezer forintos) pénzbüntetésre is számíthatnak.

A jogszabály megalkotását az Egyesült Államokban bekövetkezett közlekedési baleseteknél életét vesztett személyek magas számával indokolták. Az Egyesült Államok 50 államának közlekedésbiztonsági hatóságait tömörítő egyesület becslései szerint 2016-ban csaknem 6 ezer gyalogos lelte halálát az utakon, ami 11 százalékos növekedést jelentene a tavalyi számadatok megerősítése esetén a 2015-ös számokhoz képest.

Az új törvényt bírálók a jogszabályt a magánéletbe való beavatkozásnak és a túlszabályozás példájának nevezték.

Kirk Caldwell, Honolulu polgármestere júliusban a törvény aláírása után azt mondta: azt kívánja, hogy bárcsak ne lenne szükség ilyen törvényekre, és a józan ész kerekedne felül. „De néha híján vagyunk a józan észnek” – tette hozzá Caldwell.

Borítókép: pixabay.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!