Utazó

2011.02.25. 11:10

Az ország egyik legnagyobb látványossága lehet: erőd Fenékpusztán

Meglehetősen merész célokat tűzött maga elé a nemrég alakult Fenékpuszta Értékeiért Baráti Kör. Egyebek között szeretnék felépíteni az egykori római kori erőd mását.

Sámel József

– Amennyire fontos szerepet játszott Fenékpuszta a múltban, ma annyira méltánytalan a helyzete. Pedig megérdemelné, hogy régi fényében tündököljön a terület – fogalmazott Laki István, a szervezet elnöke, akitől megtudtuk: még tavaly tizenhét taggal alakították meg az egyesületet. Azóta többször takarítottak a területen, elkészítették a fejlesztések pontos tervezetét, sőt, miniszterekkel is tárgyaltak azok megvalósításáról.

– Lépni kell, nem szabad, hogy a Balaton partján, nevezetes történelmi helyen, ott, ahol rengeteg turista megfordul, méltánytalan körülmények legyenek – tette hozzá Berki László alelnök. – A fenékpusztai épületek állaga folyamatosan romlik, az ott lakók életkörülményei már-már kilátástalanok. Azt mondják, amolyan senkiföldjén élnek. Több épület tetőszerkezete életveszélyes, s a bozót közepén fedetlen kút is található. A turisták igazából nem tudják, mit érdemes megtekinteni Fenékpusztán. Ezeken az állapotokon szeretnénk változtatni, mégpedig széles körű összefogással.


Az egyesület – melynek soraiban vállalkozók, régészek stb. is szerepet vállalnak – tagjai nem csak elméletben kívánnak tenni Fenékpusztáért, hanem társadalmi munkával is. E tevékenységük folyamatos, a 71-es út mentén például a láthatóság érdekében kivágták a bokrokat, s több utat is járhatóvá tettek.

– A megközelíthetőség, a láthatóság, a látnivalók bemutatása egyaránt fontos – tette hozzá Berki László.

A cél azonban az egykori római erőd megépítése, mely Laki István szerint az ország egyik legnagyobb turisztikai beruházása, majd látványossága lenne.

Még elképzelni is érdekes, hogy elkészülhet a tíz méter magas falakkal, negyvennégy darab 12,5 méter magas toronnyal rendelkező épület, melynek alapterülete 386x382 méter volt.

– Egyeztettünk szakemberekkel, elkészültek a látványtervek – fogalmazott. – Kehidakustányban sikerült találkoznunk két miniszterrel, akiknek beszámoltunk a monumentális és azt hiszem, a világon egyedülálló terveinkről. Reményeink szerint sikerül majd pályázati pénzhez jutnunk, hogy az elképzelésünket megvalósítsuk. Úgy tudjuk, a projekt szerepel a kiemelt beruházások között. Természetesen Fenékpusztát egyben, komplexen szeretnénk kezelni, tehát a Festetics- féle örökséget is fel kívánjuk újítani. A beruházás összköltségét nehéz előre  megbecsülni, ám a számításaink szerint húszmilliárd forint körül alakul.


– Számos más területen is előre lehetne lépni – vette át a szót Berki László. – Említhetem például a Balaton közelségét. Fenékpusztánál több kilométeren át szinte érintetlen a partszakasz, ami már önmagában érték. Ha az erőd megépülne, a régi kor hangulatát idézve gályákat lehetne építeni, melyek szintén látványosságot, s egyedülálló élményt adhatnának a turistáknak. Nagyon bízunk benne, hogy sikerül megvalósítanunk az álmainkat, s Fenékpuszta egykori rangjához méltó hellyé válik. 


Fenékpuszta területe már a rézkorban lakott volt, később – Valcum néven – a római birodalom erődvárosaként funkcionált. Az épületek a 10. században elpusztultak, ám a 18. században újra felvirágzott a terület: a Festetics-család Európa-hírű ménest telepített Fenékpusztára. A grófi birtokot a második világháború után érte el a végzete, s azóta is pusztul. 



Kapcsolódó dossziénk: 
Turizmus


További cikkeket talál Fenékpusztáról a kapcsolt anyagok között!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!