változás

2019.10.05. 12:36

Az idei volt a legmelegebb szeptember a Földön

Az átlaghőmérséklet 0,57 Celsius-fokkal volt magasabb az 1980 és 2010 közötti globális szeptemberi átlaghőmérsékletnél.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Juergen Faelchle

Európai klímakutatók adatai szerint az idei volt a legmelegebb szeptember a Földön azóta, hogy a Copernicus Climate Change Service (C3S) 1981-ben elkezdte rendszeresen feljegyezni az időjárási adatokat.

A szolgálat szakemberei pénteken közölték, hogy a szeptemberi átlaghőmérséklet 0,57 Celsius-fokkal volt magasabb az 1980 és 2010 közötti globális szeptemberi átlaghőmérsékletnél, és szinte megegyezett az eddig legmelegebb, 2016-os szeptemberi átlaghőmérséklettel.

Európában szinte mindenhol az átlagosnál magasabb hőmérsékleteket mértek, és a csapadék is elmaradt az átlagostól.

A legmagasabb átlaghőmérsékleteket az Egyesült Államok középső és keleti részén, a mongóliai fennsíkon és az Északi-sarkvidék egyes térségeiben mérték. A jeges-tengeri jég kiterjedése 36 százalékkal maradt el az átlagostól – írták a szakértők.

Az Európai Unió Copernicus Föld-figyelő programjának adatai szerint az elmúlt 12 hónapban szinte a teljes északi-sarki térségben és szinte egész Európában, valamint más kontinenseken és az óceánok térségében is az átlagosnál magasabb hőmérsékleteket mértek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!