Frissen Zalából

2021.06.26. 15:30

Az érzelmei vezérelték – Buzás Dorottyával, az Exatlon Hungary zalai ezüstérmesével beszélgettünk

Gondolkodás nélkül visszatérne a Dominikai Köztársaságba Buzás Dorottya, aki második helyen zárta az Exatlon Hungary harmadik szériájának női versenyét. A TV2 extrém sport-realityjét követően Keszthelyen értük utol a Kihívók kiválóságát.

Ujvári Klaudia

A keszthelyi Buzás Dorottya az Exatlon Hungary döntőjéig menetelt, ahol végül alulmaradt

Fotó: TV2

Hazaérkezése a családját érte a legváratlanabbul. Idejének jelentős részét velük töltötte, aztán az elsők között a legjobb barátaival vette fel a kapcsolatot.

- Ijedtséget és meglepettséget láttam az arcukon. Először nem akartak beengedni a házba, mert későn értem oda. Sejtelmük sem volt, hogy ki világít, meg kopog éjjel 11 órakor – mesélte Buzás Dorottya.

Zalai szálak

A 22 éves exatlonista Somogy megyében született, az általános iskola befejezését követően került Zalába. A keszthelyi Asbóth-iskolában folytatta a tanulmányait, ahol leérettségizett és sportszervezői végzettséget szerzett.

- Közben kézilabdáztam Marcaliban, majd átigazoltam Hévízre. Odaköltöztem, pénzügyi tanácsadóként dolgoztam. Az életemet Hévíz-Keszthely köré építettem ki. Elkezdtem versenyszerűen fitnesszezni Hévízen, a játék előtt egy keszthelyi edzőteremben dolgoztam, mint személyi edző. A magánéletemről még annyit, hogy 4 éve egyedül élek. Anyukámmal és a testvéremmel, illetve az ő párjával, a párjának a gyerekeivel ápolok szorosabb kapcsolatot. Apukámmal kevesebbet találkozom.

A keszthelyi Buzás Dorottya az Exatlon Hungary döntőjéig menetelt, ahol végül alulmaradt Fotó: TV2

Egyre több minden kötötte Zalához. A dominikai lét után pedig rengeteg impulzus érte.

- Szeretnék edzéseket tartani, illetve kihasználnám azokat a lehetőségeket, amelyek a jövőben adódnak. Elsősorban a karrierem építeném, a pénzügyi tanácsadást befejeztem, az edzés azonban megmarad – tette hozzá.

Öt hónapos elzártság

112 napig harcolt, a nehézségekről is vallott.

- A legnagyobb problémát egyértelműen a számomra fontos személyek hiánya jelentette. Tudtam, tőlük nem litániát, viszont egy-két olyan mondatot kapnék, amelyek sugallják, mi a helyes út. Értem ezt a játékra és az együttélésre egyaránt. Nagyon érzékeny a lelkem, amit nem mindig úgy kezelnek a körülöttem lévők, ami megfelelő lenne. Nehezen nyíltam meg a csapattársaimnak. Sokszor előfordult, hogy nem tudtam rendesen kifejezni a gondolataimat, ezáltal ők sem értettek meg. Ez kisebb ördögi kört eredményezett.

A Kihívók alakulata
Fotó: TV2

Az érzékenység dacára mégis sikerült mély kapcsolatokat kialakítania.

- A játék ideje alatt bizalmi kötelék formálódott Viktor és köztem. Neki magyaráztam el, mit miért cselekedtem. Gyakran azért sem tudtam kifejezni magam, mert szokatlanul éltem meg – hiába töltöttem kint 5 hónapot –, hogy kamerák előtt kell mindent elmondanom, hogy megértsenek az emberek. Ahogy visszanéztem pár adást, sokszor megkaptam: értetlenül beszélek, túlságosan körbeírom a dolgokat. Ez erre vezethető vissza – szögezte le a zalai exatlonista. – Viktor mellett Annával alakítottam ki szorosabb viszonyt. A kezdő játékosok között akadt még olyan, akinél éreztem az elején, szívesen beszélek magamról.

Párbajok

A párbajszituációk mellett sem mentünk el szó nélkül. Sokakban ugyanis a mai napig benne él az, hogy rögtön az elsőnél négy medál felhasználásával folytathatta a küzdelmeket.

- Őszintén megmondom, a Livi elleni párbajom alkalmával, mikor visszaértem a faházba, teljes sokkhatás alatt voltam. Olyan mentális gátat éreztem a fejemben, amit eddig még soha. Adrenalinhelyzetben jól szoktam teljesíteni, ez azonban teljesen más. A sajátom mellett Bálint kettő, míg Anna egy medált ruházott át. Sok olyan megjegyzést kaptam, hogy hálátlan vagyok, holott a csapatversenyeken folyamatosan teljesítettem, a szívemen viseltem a csapat sorsát – részletezte. – Itthon ez úgy jött át, hogy létezett választási lehetőségem, elfogadom-e a medált. Legbelül viszont másképp éltem meg. Csak automatikusan azt hallottam Palik Lacitól, hogy „Dórinak kettő élete van”. Rossz érzés volt, hogy Livinek véget ért.

112 napon át versenyzett
Fotó: TV2

- Az Annával való párbajon, ha beleképzelem magam azoknak a nézőknek a helyébe, akik nem értettek egyet a viselkedésemmel, belátom, miért gondolják úgy a dolgokat, ahogy azt leírják. Mindenki próbált segíteni, hogy méltó küzdelem legyen. Viktor, Iza, Dani, és Anna szintén odajött. Nem értettem, tisztában voltam vele, hogy Anna jólelkű és jót akart. A bennem rejlő érzelmek miatt kezdtem el sírni. Egyáltalán nem akartam „kihisztizni”, hogy Anna feladja a párbajt. Ezzel a gondolatmenettel semmiképpen sem tudok azonosulni. Aki kicsit is megértette az érzelmi oldalam, tudta, hogy a sírás nálam stresszlevezetés.

A női döntő

Boldogan ébredt a döntő reggelén, azonban valami beárnyékolta a pillanatot.

- Meglepett az az izomfáradtság, amit aznap éreztem. Mikor már elindultunk, tudatosítottam magamban, mentálisan kell igazán teljesítenem. Egymásra voltunk utalva. A mentális gátat meg kellett volna ugranom a döntőben. Nem sikerült félretenni, ez okozta a vesztem. Amikor eldobtam az utolsó homokzsákot és kiszakadt, a kocka a helyén maradt… Éreztem, hogy vége. Leesett egy teher a vállamról. Mindent beleadtam, kihoztam magamból a maximumot. Kint is jól éltem meg a döntő helyzetét, itthon ugyancsak így gondolom. Ettől kerek egész a történet. Másrészről Gréti sokkal összeszedettebnek mutatkozott, azon a napon megérdemelten nyerte meg az Exatlon Hungary női versenyét. A pénz miatt egyáltalán nem szomorkodom. Nyilván, győzelem esetén nagyon örültem volna, de nincs bennem hiányérzet, semmit sem csinálnék másképp.

Buzás Dóri és Szente Gréti döntő csatája
Fotó: TV2

Éles véleménynyilvánítást váltott ki, amikor megköszönte a Bajnokoknak az egyéni szakaszra vonatkozó támogatást.

- Sokan nem teljesen úgy hallották ki, ahogy azt valójában szántam. Mióta visszajöttek a korábbi ellenfeleim szurkolni, nagyon kedves szavakat kaptam tőlük. Elismerték azt a teljesítményt, amit azalatt nyújtottam, míg egymás ellen küzdöttünk. Figyeltem azokat az adásokat, melyek az egyéni szakaszról készültek. Ha külső szemlélőként nézem, akkor bennem úgyszintén kérdőjeleket keltett volna, hogy miért köszönöm meg nekik. Bentről intenzívebbnek éreztem.

Pénzjáték

A döntőben nem, viszont a Pénzjáték alkalmával Dóri diadalmaskodott.

- Tetszett, hogy mindenki egyenlő esélyekkel, három élettel indult. Teljesen váratlanul ért, mégis könnyedséggel álltam a rajthoz. Ezen a napon tényleg csak magammal foglalkoztam, ez lehetett a siker kulcsa. Mikor megnyertem, elöntött a boldogság. Maradt életem, kaptam egy kis kupát, igazából ez okozta a legnagyobb örömöt. A pénz volt a hab a tortán.

Buzás Dorottya nyerte az 1 millió forintos Pénzjátékot
Fotó: TV2

Negatív kommentáradat

Személyisége alaposan megosztotta a nézőközönséget. Így nyilatkozott a negatív kommentekről:

- A családom és a szeretteim sokkal rosszabbul fogadták, mint én. Megtanultam, nem szabad mások véleményével foglalkoznom, itt azokra a személyekre gondolok, akikkel nem szoros a kapocs. Mindenkinek van valamiről kialakult véleménye, elképzelése. Azt kellett mérlegelnem, megpróbálok-e mindenkinek megfelelni, vagy elfogadom magam így. Olyan személyiség vagyok, aki nem akarja magát másnak mutatni. Ahogy néztem, sokaknak adtam olyan dolgot magamból, amivel, kismértékben, de tud azonosulni, tanulni a hibáimból. Ezt a mindennapi életébe átülteti, legyen az pozitív vagy negatív, akkor boldog vagyok – vázolta meglátásait. – A negatívumok vonatkozásában az megdöbbentő, az emberek sok időt szántak arra, hogy megosszák a rólam kialakított véleményüket. „Elképesztő”, hogyan fejezik ki magukat, milyen szavakat használnak, mit meg nem engednek maguknak azzal kapcsolatban, hogy kifejezzék a mocskolódó véleményüket. Ez alapesetben is társadalmi betegség. Sokan kérdezték, hogyan élem meg, meglepődtek, hogy nem foglalkozom ezekkel. Ha ezzel hozzájárultam egy picit ahhoz, hogy mindenki csak saját magával foglalkozzon, már örülök.

Követői bázis

Követői bázisa ennek ellenére alaposan megemelkedett.

- Jelenleg közel ötvenezren követnek Instagramon. Mikor Dominikán elvették a telefonomat, hozzávetőlegesen háromezret számlált. Meglepő, a rossz dolgok mellett annyi pozitív üzenetet kapok, szinte nem győzöm rájuk válaszolni. Olyan érzéseket váltok ki az emberekből, amit sohasem gondoltam volna.

Kiemelkedő pillanatok

Az ezüstérmes exatlonos két meghatározó momentumot emelt még ki, melyek a Nemzetek Viadalához köthetők.

A Nemzetek Viadalán hazánkat képviselte
Fotó: TV2

- A barátaim többször hitetlennek láttak. Nem hiszem el, milyen teljesítményt tudok nyújtani. A fordulópontot a mexikóiak elleni futam jelentette, amikor Mati Álvarezt győztem le. A másik, amikor Danival megnyertük a Hirtelen halált Dominika ellen, arra ugyanúgy remek érzésekkel gondolok vissza.

Kapcsolódó tartalmak:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/elfedni-a-fajdalmat-a-felelmet-es-tartani-a-tuzet-a-kihivokban-novak-zalan-az-exatlon-hungaryrol-4255080/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/szabo-thomka-hanna-eletet-teljesen-megvaltoztatta-a-exatlon-hungary-2998069/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!