Karácsony

2017.12.24. 10:00

Aprólékos és részletgazdag- A vörsi betlehemnél jártunk

Az adventi időszakban nagy a sürgés-forgás a Nagykanizsától 40 percnyire lévő kis somogyi településen: több tízezren fordulnak meg az 516 lelkes községben, hogy gyönyörködjenek az ötven négyzetméteres, rendkívül aprólékos munkával elkészített templomi betlehemben.

Horváth-Balogh Attila

Fotó: Szakony Attila

Az ország leghíresebb betleheme, mint ahogy 1948 óta minden évben, idén is felépült. A neki helyet adó Szent Márton templomon azonban költséges javítások váltak szükségessé, melyek finanszírozásához több szálon is gyűjtés indult.

– Hogy mit jelent a betlehem Vörsnek? Mindent. Ebben az időszakban (egészen vízkeresztig, hiszen akkor bontjuk el a betlehemet) évről évre 10 és 30 ezer közötti azon látogatók száma, akik azért jönnek, hogy gyönyörködjenek benne – tudtuk meg Deák Tamás polgármestertől, aki hozzátette: s ha már valaki a betlehem miatt eljön a községbe, az általában megnézi a tájházukat és a szintén páratlan tűzoltó múzeumukat is, amelyekre ugyancsak büszkék.

– Ez a tömeg szépen költ az itteni üzletekben, ezért távlati célunk, hogy a turisztikai oldalt, mint a település egyetlen kitörési pontját erősítsük. Közös projektünk van Balatonberénnyel és Balatonszentgyörggyel, mert azt szeretnénk, ha a kis-balatoni kerékpárút érintené Vörsöt is.

Fotós: Szakony Attila

A betlehemet először 1948-ban építették meg a vörsiek, ám akkor még mindössze egy négyzetméteres volt. Az évek alatt azonban egyre terebélyesedett, s mára elérte az 50 négyzetmétert – úgy tűnik, ez a maximális mérete, mert többet már nem vehetnek el a templomból. Így is a Jézus Szíve oltárt bontották el az ötvenes években ahhoz, hogy elférjen…

– A vörsiek abszolút a magukénak érzik a betlehemet, csakúgy, mint a térség többi településén élők – jelezte a polgármester. – Községünk lakói közül 20-30 fő dolgozik majd’ két héten át a betlehem elkészítésén, van, aki szabadságot is kivesz emiatt. A munkálatokat 26 éven át a sajnos, nemrég elhunyt Futó Péter naiv festő irányította, aki festett a betlehemhez egy Jeruzsálemet ábrázoló, nagy méretű képet és újrafestette a gipsz figurákat is.

Maga a betlehem készítése nagyon aprólékos munka, a készítők nagy hangsúlyt fektetnek rá, hogy a végeredmény részletgazdag legyen, ha már a mérete nem növelhető tovább. A szükséges alapanyagokat, a köveket, fenyőket, fenyőgallyakat, mohát mind-mind a helyiek és a környező településen élők ajánlják fel évről-évre.

Fotós: Szakony Attila

S mint ahogy említettük, habár a betlehem miatt sokan keresik fel a települést, a látogatásokból annyi bevétel mégsem keletkezik, hogy abból felújíthassák a neki otthont adó templomot.

– Sajnos, a falak alulról vizesednek, illetve részben felülről is, ugyanis a torony övpárkányát nem bádogozták le és a falakon lecsorgó csapadékvíz kikezdte a vakolatot, sőt, most már a téglákat is – jelezte a településvezető. – A felújításra gyűjtést szerveztünk, jótékonysági rendezvényt tartottunk, jött is pénz szépen. Ezen kívül most újíttattuk fel a templom orgonáját, illetve rendbe tettük és parkosítottuk a templomkertet. Ez közel 6 millió forint értékű beruházás volt, amit társadalmi munkából és adományokból finanszíroztunk.

Fotós: Szakony Attila

Nagyon sokan jöttek és ingyen dolgoztak, munkagéppel és kézzel egyaránt, illetve voltak, akik egy-egy facsemetét, vagy rózsatövet vásároltak. A templom felújításához pedig 15 millió forintra pályázunk az államhoz, ígéretünk van rá, hogy meg is kapjuk. Ha igen, az teljes egészében fedezi a felújítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!