Olvasói szavazás

2021.05.27. 11:33

Annak örülünk leginkább, hogy maszk nélkül végre kapunk levegőt

A pünkösdi hétvége szombatján a koronavírus ellen beoltott magyarok száma elérte az ötmillió főt. Ennek apropóján a kormány újabb enyhítéseket jelentett be. Többek között azt, hogy közterületen immár nem kell maszkot hordanunk.

Woman taking off mask outdoor. Woman during pandemic isolation at city. Removing mask from face. We are safe. Coronavirus ended. Quarantine is over concept.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Pünkösdhétfőn indított közvélemény-kutatásunk során ezért arra voltunk kíváncsiak, leginkább miért örülnek olvasóink ennek az intézkedésnek.

A legtöbben, a válaszadók több mint fele (55 százalék) azt a lehetőséget jelölte meg, amely szerint azért örül, mert végre kap levegőt. Eleinte bizony sok álhír keringett arról, hogy a maszkhasználat miatt kevesebb oxigén jut a tüdőnkbe, így a vérünkbe és általa az agyunkba, és hogy ennek negatív következményei lehetnek a teljesítményünkre és az egészségünkre, a hiteles szakemberek ezeket a mendemondákat gyorsan cáfolták. Ennek ellenére megértjük olvasóinkat, hiszen mégiscsak egészen más, amikor végre újra beleszippanthatunk a tavaszi szellőbe, és érezhetjük a virágok, a fű és a fák illatát. És a szemüvegesek ezt még kiegészíthetik azzal is, hogy immár nemcsak szagolhatják, hanem végre láthatják is a körülöttük lévő világot, mert végre nem kell a maszk miatt folyton bepárásodó okuláré miatt bosszankodniuk.

Olvasóink ötödét (20 százalékát) leginkább az tölti el örömmel, hogy végre láthatják a másik ember mosolyát. Bizony, ez is óriási dolog! Mert ne feledjük: a mosoly gyógyítja azt, aki kapja, de azt is, aki adja. A koronavírus sok más mellett elvette tőlünk egymás mosolyát is, de most ezt is visszakaptuk, ezért becsüljük meg a korábbinál még jobban ezt a lehetőséget is, mondhatjuk úgy is, legyen ez is a járvány egyik nagy tanulsága számunkra, és mosolyogjunk egymásra még az eddigieknél is sokkalta többet!

[eweb-voting id="5242231"]

A szavazók másik ötöde (ugyancsak 20 százaléka) a kedvezően alakuló járványügyi adatok mellett is az óvatosságra szavaz, ezért továbbra is hordja a maszkot. Könnyen lehet, hogy többségük még nem vette föl az oltást, és ez áll döntése hátterében, de az is lehet, hogy a vakcinának köszönhető védettség ellenére is óvatos. Bárhogyan legyen is, a jelen helyzetben az ő döntésük is érthető.

Olvasóink mindössze 5 százaléka tette a pipát az általunk viccesnek szánt válaszlehetőség mellé, amely szerint nem örülnek a járványügyi enyhítésnek, mert inkább takargatnák a fizimiskájukat. Reméljük, vették a lapot, és csak azért szavaztak erre, mert ők is megérezték benne az öniróniát. Felesleges is lenne ilyen szigorúnak lennünk magunkkal szemben, mert biztosak lehetünk benne, ha mosolygunk, bármilyen legyen is a fizimiskánk, gyógyító örömet szerzünk magunknak és másoknak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!