Trendi lett a nagycsalád

2021.02.25. 06:43

A szegényebbeknek nagyobb segítség a családtámogatás

Ma már divatos a nagycsalád, de 2010 előtt más társadalmi megítélés alá esett, ha valaki több gyermeket vállalt – nyilatkozta Király Nóra. A Fiatal Családosok Klubjának alapítója tapasztalatai mentén ismertette, mely családtámogatási formák jelentenek jövedelemtől függetlenül minden családnak segítséget.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Trendivé vált családosnak lenni 2010 óta – mondta el a Magyar Nemzetnek Király Nóra. A Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapítója szerint a polgári kormányzás kezdetekor még a sok gyermek vállalása a legtöbbször egyet jelentett a szegénység vállalásával is.

A jobboldali kormány anyagi és erkölcsi támogatást is biztosít a családok számára; teljesen más megítélés alá esik ma az, ha valaki több gyermekkel jelentkezik be egy szállodába, vagy érkezik meg egy étterembe

– fejtette ki. Elmondta azt is, hogy az általa alapított szervezeten belül a legtöbben jelenleg az otthonfelújítási támogatás iránt érdeklődnek. A családok fantáziáját megragadta a hárommilliós támogatás, amelyből rengetegféle bővítés elvégezhető a már meglévő ingatlanon belül. A járvány miatt a Ficsak is az online térbe költöztette tevékenységeit, a csaknem ezer családból álló tagság interaktív levelezést folytat egymással a legújabb családtámogatási formákról.

A legnépszerűbb támogatás továbbra is a babaváró, amely már csaknem két éve elérhető

– mondta Király Nóra. Kitért arra is, hogy ennél a támogatásnál tényleg semmilyen megkötés nincs,

gyakorlatilag bármire költhetik a fiatal párok a gyermekvállalás előtt.

„A havi maximum ötvenezres törlesztőrészlet miatt lényegében minden jövedelmi helyzetben lévő család igényelheti a tízmilliós kölcsönt, ami három gyermek, tíz éven belüli születése esetén vissza nem térítendő támogatássá válik” – részletezte az alapító. A legtöbb pénzintézet már százezer forintos összbevétel mellett megadja a kölcsönt a fiatal pároknak.

„Az alacsonyabb jövedelmű családoknak még sokkal nagyobb segítséget jelentenek az egyes családtámogatási formák. Ilyen például a babaváró támogatás is, amelyből sok esetben semmit nem kell visszafizetni” – fejtegette Király Nóra. Kitért arra is, hogy

kisebb jövedelem mellett is ugyanúgy igénybe lehet venni az első házasok kedvezményét, illetve a gyermekek után járó adókedvezményt is. Ezek szükség esetén a járulékokból is érvényesíthetőek.

Király Nóra szerint a baloldal hamis narratívát épít, amikor azt hangoztatja, hogy csak a jómódúaknak kedvez a családtámogatási rendszer. Tapasztalatai szerint ez egyáltalán nincs így; a Ficsak kötelékein belül sok olyan családot ismer, akiknek a csok, az adókedvezmény lényegi segítséget jelent. „Ha összeadódik ez a sokféle támogatás, amit az állam nyújt, az már egyáltalán nem elhanyagolható, és logikusan, akiknek egyébként alacsonyabbak a bevételeik, azoknak több segítséget is jelent” – foglalta össze Király Nóra.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!