Szín, aroma, buborékok

2018.06.19. 06:00

A palackban érlelt az igazi: kulisszatitkok a pezsgő szakértőjétől

Többnyire ünnepi alkalmakkor, s főként szilveszterkor durrannak a pezsgős dugók. De mi mindent érdemes tudni erről az elegáns italról?

Ádám Előd, Master of Wine jelölt Franciaország, Magyarország és Románia legjobb pezsgőit mutatta be egy mesterkurzuson az Udvarhely Napok keretében. Mi a legfontosabb, ami befolyásolja egy pezsgő stílusát? – tette fel a kérdést, mire a legtöbben a szőlő fajtáját, minőségét emlegették. És igen, valóban fontos az is, de mint a szakértő elmondta,

a szőlőnél, borásznál, elkészítési módszernél még fontosabb a termőhely.

A legjobb pezsgők a legjobb termőhelyeken készülnek, mint amilyen például a Szilágy megyében található Kárásztelek, vagy a Balaton déli partján található domboldalak és természetesen Champagne vidéke – foglalta össze az elhangzottakat a Liget.

Ádám Előd kifejtette, hogy a legolcsóbb pezsgők szén-dioxid hozzáadásával készülnek, száraz fehér borhoz cukrot és szén-dioxid adnak, s úgy palackozzák. Aki azonban kicsit jártasabb a pezsgők világában, rögtön felismeri az „ügyeskedést”, hisz láthatóan a szénsav nincs beilleszkedve a borba, kóstoláskor is jól érzékelhető ez. Egy másik módszer, amellyel a legtöbb pezsgőt készítik, az a tartálymetódus, amikor az első erjedés után a száraz bort beleteszik a tartályba, adnak hozzá cukrot és élesztőt, majd lefödik a tartályt. Így hagyják állni három-hat hónapot, majd szűrik, palackozzák és mehet a piacra.

A tradicionális pezsgő esetében azonban ugyanabban a palackban érlelik a pezsgőt, amelyikbe töltik, itt történik a második erjedés, amitől a szénsavat kapja az ital.

Fotó: Pixabay

„Mikor megtörtént a második erjedés, nincs vége még, mert itt történnek az izgalmas dolgok, amelyekért a palackban érlelt pezsgőket szeretem és amitől különlegesek. A második erjedés után az élesztőnek nincs több tápláléka a pezsgőben, ezért elindul egy folyamat – egy enzim megtámadja az élesztősejteket. Ez bizonyos aromákat bocsát ki, ami érződik a pezsgőben.

A palackban érlelt pezsgőknek nem az a lényege, hogy a szőlőnek az aromavilágát visszaadja, hanem hogy a palackban történő kémiai reakciók által keletkezett aromákat tudja visszaadni. Minél többet van egy pezsgő a palackban a második erjedés után, annál komplexebbek lesznek ezek az aromák, annál tovább tart ez a lebomlás”

– magyarázta a szakértő.

Arra is fény derült, hogy egy bort teljesen szárazra kiforrasztani majdhogynem lehetetlen. Mindig van két-három gramm cukor benne, de ez elősegíti a pezsgő komplexitását és hosszú életét is. A buborékok pedig sok mindenről árulkodnak, többek közt arról is, hogy mennyit volt a bor palackban az élesztővel. Minél tovább van egy pezsgő a második seprőn, annál kisebbek lesznek a buborékok és annál egységesebb az egész.

Fotó: Pixabay

A minőség megállapításához természetesen elengedhetetlen a kóstolás. „Elsősorban megkóstoljuk a bort, hogy a szánkban szétesik-e vagy sem, minden egyensúlyban van-e, a savak, a cukor, az alkohol. Ha nem ugrik ki semmi, azt mondjuk, hogy a bor rendben van. A minőség foka pedig az, hogy hány másodperc után érezzük a bort a szánkban. Nem az alkoholt, a bort. Minden, ami húsz másodperc fölött van, az komoly bor. Az öt-tíz másodperc egyszerű bor, tíz másodperc fölött középkategóriás, húsz másodperc fölöttinél beszélhetünk a minőségi borról” – magyarázta Ádám Előd.

Borítókép: Ádám Előd. Forrás: Erdélyi Magyar Televízió / Youtube

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!