Ország-világ

2020.08.18. 10:58

A magyar családok kiemelkedő támogatást kapnak az idei tanévkezdéskor

A Fiatal Családosok Klubja üdvözli, hogy Magyarország Kormánya számos intézkedéssel támogatja a magyar családokat.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Pressmaster

A szülők számára a Fiatal Családosok Klubja összegyűjtötte, mely intézkedések segíthetik az iskolás és óvodás korú gyermekek családjait.

Ingyenes tankönyvellátás

2013-ban indult el az ingyentankönyv-program, melynek köszönhetően 2019-ben szociális alapon már a diákok 85 %-a részesült ingyenes tankönyvellátásban. A 2020/2021-es tanévtől kezdve pedig már minden nappali tagozatos diák, csaknem 1,2 millió tanuló ingyenes tankönyvellátásban részesül. A járványhelyzet ellenére a kormánynak sikerült megoldani, hogy tanévkezdésre eljussanak az iskolákba a tankönyvek, amelyek kiszállítása augusztus elején már elkezdődött.

Ingyenes és kedvezményes étkeztetés

Az idei tanévben is folytatódik a gyermekek ingyenes és kedvezményes étkeztetése. Azok a szülők, akik gyermekei közoktatásban részt vesznek, már legalább egyszer a tanévben találkozhatnak a gyermekétkeztetési támogatás igénybevételéről szóló nyomtatvánnyal. A kérelem benyújtása írásos formában történik az étkezést biztosító intézménynél, az „Igénylőlap normatív étkezési térítési díjkedvezmény igénybevételéhez” című nyomtatvány kitöltésével, a megfelelő igazolások csatolásával.

A bölcsődékben és óvodákban ingyenes az étkeztetés azon gyerekek számára, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, vagy aki saját maga, illetve testvére tartósan beteg vagy fogyatékos, valamint akit nevelésbe vettek.

Ingyenesen étkezhet az a gyermek is, aki olyan családban él, ahol három, vagy ennél több gyermeket nevelnek a szülők, tehát nagycsaládosoknak minősülnek.

Az a gyermek, aki olyan családban él, ahol az egy főre eső jövedelem nem éri el a kötelező legkisebb minimálbér nettó összegének 130 százalékát szintén ingyen étkezhet.

Előrehozott családi pótlék

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagy segítség a családok számára, hogy a szeptemberi családi pótlékot már augusztus utolsó hetében folyósítja a Magyar Államkincstár, ezzel is megkönnyítve az iskolához szükséges kellékek beszerzését.

Iskolakezdési támogatás

A munkáltató döntésétől függően támogathatja a munkavállalók gyermekeinek iskolakezdését. Fontos tudnivaló, hogy dönthet úgy a munkáltató, hogy mindkét szülő kap iskolakezdési támogatást, akár abban az esetben is, ha ugyanazon munkáltatónál dolgoznak. Ennek feltétele, hogy a szülő családi pótlékra legyen jogosult.

Az iskolakezdési támogatás, mint választható cafeteria elem nagy segítséget képes nyújtani családoknak az alapvető tanszerek beszerzéséhez.

A juttatás csak papíralapon vagy elektronikus formában kibocsátott utalvány formájában adható. Az utalvány a tanév első napját megelőző 60. naptól a kibocsátás évének utolsó napjáig használható fel. Igényelni írásos formában lehet a munkáltatónál, ehhez egy nyilatkozatot kell tenni az iskolakezdési támogatásra való jogosultság fennállásáról. A támogatás összege gyermekenként a minimálbér 30 %-át nem haladja meg.

Beiskolázási támogatás

Idén is több önkormányzatnál lehet igényelni beiskolázási támogatást, amelynek összege általában 6-20 ezer forint. Fontos azonban, hogy a diák lakcíme az adott településen legyen, Budapest esetén, az adott kerületnél lehet érdeklődni a támogatásról, melynek mértéke városonként, kerületenként eltérhet.

További, családokat segítő intézkedésekre is sor került a 2020-as évben.

Ingyenes KRESZ-vizsga és tréning

Ingyenes vezetéstechnikai tréningen vehetnek részt a csed-, gyed-, gyes-ellátásban részesülők és a húsz év alatti fiatalok. Azok a fiatalok, akik a vészhelyzet ideje alatt betöltötték a KRESZ-tanfolyam 20 éves igénylési korhatárát, ők veszélyhelyzet megszűnése után hat hónapig még élhetnek a lehetőséggel.

Ingyenes nyelvvizsga

Idén július elsejétől a cseden, gyeden és gyesen lévő anyák is igénybe vehetik a nyelvvizsga visszatérítésének lehetőségét. Azok az édesanyák, akik a veszélyhelyzet ideje alatt betöltötték a nyelvvizsga 35 éves igénylési korhatárát, ők veszélyhelyzet megszűnése után hat hónapig még élhetnek a lehetőséggel.

A Fiatal Családosok Klubja üdvözli, hogy a Kormány által előterjesztett 2020-as költségvetés fókuszában a családvédelmi akcióterv végrehajtása áll. A cél az, hogy Magyarország családbarát hely legyen, ahol a gyermek az első. Mindezek tudatában indul az idei tanév, melyet a kormány a normális, megszokott menetrend szerint tervez elindítani.

Jelen helyzetben bízunk abban, hogy az idei tanév nem különbözik majd az eddig megszokottaktól. A 2020-as év megtanított bennünket arra, hogy a családok ereje az összefogásban rejlik. Különböző családok segítették egymást az online térben, reméljük ez a segítőkészség és odafigyelés a jövőben is megmarad.

A Fiatal Családosok Klubjának (FICSAK) legfontosabb célja, hogy a társadalom és a családok közt a kommunikációs csatorna szerepét betöltse, a társadalom figyelmét a családokra irányítsa, feléjük pedig az őket érintő lehetőségeket kommunikálja. Munkánkkal közösséget teremtünk a fiatal családosoknak, szülőknek, ahol megoszthatják egymással tapasztalataikat, problémáikban kölcsönösen segítséget kaphatnak egymástól és szakembereinktől. Hiszünk abban, hogy a család és a gyermekek a társadalom legfontosabb építőkövei.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!