Laczkó Mária interjú

2020.11.29. 07:00

A lelkek kertésze is

Szakmájában az országos elitben jegyzik, munkáját a Hévíz csodájára járó vendégek s a virágokat simogató helyiek minősítik: értékelik magasra. Laczkó Mária, a fürdővárosi Gamesz igazgatója azonban nemcsak a környezetet, a virágokat, fasorokat ápolja, gondozza – hanem a lelkeket is.

Péter B. Árpád

„Nagyon sok sikerélményem van, mert a helyrehozott közterületek látványosak lettek, a közösség hálával fogadja ezeket. Laczkó Mária Fotó: Péter B. Árpád

Kertészmérnök, de nem annak készült, talán a sors akarta így.

– A szüleimnek viszonylag nagy gazdasága volt Tokajhegyalján, szőlőtermesztéssel is foglalkoztak, így az indíttatásom meglett volna – repülünk vissza az indulás éveihez –, de maga a kertészkedés nem, inkább a biokémia érdekelt, növénygenetikával akartam foglalkozni. Ezért választottam a Kertészeti Egyetemet, ahol végül is nem volt jó a tanszéki légkör, így kicsit eltekeredtek az útjaim.

Mária a diploma megszerzése után útra kelt, az első állomás Bonyhád volt, ahol kertészeti, parkfenntartási vezetőként dolgozott. Azt mondja, jó tanulóév volt, hiszen nagy tapasztalatú, kiváló munkamorálú, főként sváb származású kertész szakmunkásokkal dolgozott együtt, akik emberségből és szakmai értelemben is példát adtak. Aztán jött Zala, a Nyugat-Balaton, s az akkor még falunak számító Hévíz, ahol 1988-ban a Keszthelyről leváló parkfenntartási ágazat irányításával bízták meg. Később, lépésről lépésre, a semmiből, kollégáival felépítette a mai struktúrát, amelynek eredményeit minden ide érkező megsüvegeli, hiszen a fürdőváros virágpompás, rendezett ékszerdoboz.

Laczkó Mária – bár az önkormányzatánál hivatalosan nincs ilyen pozíció – Hévíz főkertésze is, 2011-től már a város- és intézményfenntartó cég első számú irányítójaként. Női vezetőként pedig sosem érezte nehéznek a feladatát. Főként férfiakkal dolgozott együtt, egyetlen hangos szó nélkül.

– Még csak határozott utasításra sincs szükség, működnek a kérések – válaszolja sztereotip felvetésünkre. – Ha az ember tudja motiválni a kollégáit, akik ennek hatására lelkileg a feladat mellé állnak, akkor már minden nagyon könnyű.

Meg is fejtjük, miért: két fő erénye miatt működhet jól a rendszer. Az egyik a kíváncsiság, vagyis nyitott mások véleményére, ötleteire, s persze falja a szakirodalmat, a friss tudásanyagot. A másik pedig az igényesség, ami az élete minden területén megjelenik. Mindez a remek, támogató munkahelyi környezettel, csapatmunkával ötvözve sikerhez vezet.

– A város vendégei sokszor bekopogtatnak hozzánk, az irodába, ismeretlenül. Azért jönnek, hogy gratuláljanak, hangot adjanak annak: élmény számukra, amit itt, Hévízen látnak – teszi hozzá az igazgató.

– Az pedig önmagáért beszél, amikor például egy-egy színpompás virágágyás előtt fotózkodnak, vagy – mert ilyet is gyakran tapasztalni – az emberek simogatják a növényeket. A Széchenyi utca átalakítása révén megváltozott annak használata: korábban csak átsiettek a város egyik főbb útján, most pedig kijönnek anyukák a gyermekükkel sétálni, akik puszilgatják a virágokat. Jót tenni jó – már csak azért is, mert az sokszorosan visszasugárzik, s ez rendkívül nagy élmény.

Laczkó Mária országosan is jegyzett szakember, idén például a járvány miatt újszerűen megszervezett Virágos Magyarországért verseny elit zsűrijének tagja volt, de jelzi az elismertségét, hogy a HungaroGreen idei előadássorozatán, az agrárminisztert követve, néhány szakmai kiválósággal együtt tehetett javaslatot az új kertészeti törvény megalkotására.

Az igazgató szisztematikusan alakítja Hévíz képét, az utcákon, lakóövezetekben például oda illő, egyedi fasorokat ültettek, amelyekre büszkék az ott élők, ezek beépültek a helyi identitásba. Nem véletlen, hogy nemcsak az ötven országból érkező vendégek, hanem a helyiek is megsüvegelik munkáját, számos díjától, elismerésétől függetlenül.

– Amikor kiültetünk valamit, az emberek elismerőleg már messziről odakiabálnak a kollégáimnak, és ezen kívül is sok más módját megéljük a pozitív visszajelzéseknek. Nekem nagyon sok sikerélményem van, mert az utóbbi években helyrehozott közterületek látványosak lettek, a közösség pedig hálával fogadja ezeket. Feldmár András pszichológustól hallottam nemrégiben: az egyén rendezetlen lelki állapotában megtartó erő, ha a körülötte lévő környezet rendben van. A mai helyzetben, a járvány bizonytalanságai közepette talán ez még fontosabb, mint korábban. A rend pozitívan hat az itt élők életére, s azt érzékelem, ők pontosan tudják ezt – mutatja be Laczkó Mária azt a lelki kohéziót, ami munkája nyomán kialakult Hévízen.

További cikkeink:

https://www.zaol.hu/nokfokuszban/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!