Nyújtsunk kezet

2021.06.03. 14:15

„A határtalan szeretet hangján fonjuk be a Kárpát-medencét”

Külhoni magyar ismerősök, barátok felhívására buzdít a Háló és a Charta XXI. Egyesület.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Nemzeti Összetartozás Napja nem egyszerűen egy gyásznap átminősítése, és végképp nem az elfelejtést szolgálja – vallja a Háló és a Charta XXI. Egyesület. A közleményükben többek között arra szeretnék felhívni az emberek figyelmét, hogy a trianoni béke okozta legfájóbb veszteség a nemzetet öt részre szakította. Az eltelt száz év alatt sok minden változott: ma hazánknak nem négy, hanem hét szomszédja van, és mindegyikben élnek magyarok. A második világháború után e nemzetrészek egymástól szinte teljesen elszigetelődtek. 1990-ben végre eljött a kapcsolatépítés ideje, de a 2004-es népszavazás kudarca megmutatta, hogy sokan nem értik, nem érzik, hogy egymás iránt felelősségünk van, hogy összetartozunk – írják.

A Háló Közösségfejlesztő Katolikus Egyesület és a Charta XXI. Egyesület évek óta szorgalmazza, hogy a békediktátum aláírásának évfordulóján, sőt az év bármely szakaszában nyújtsunk kezet olyan nemzettársaiknak, akiktől államhatár választ el. Idén különös jelentőséget ad ennek, hogy a járvány nehezíti a személyes találkozásokat.

Ezekben a napokban vegyük számba és szólítsuk meg anyanyelvünkön a határaink túloldalán, a szórványban élő néhány barátunkat, ismerősünket.

A közlemény kitér arra, hogy a Kárpát-medence lakói – magyarok és nem magyarok – csak töredékesen ismerik a régió földrajzát, néprajzát, művészeti értékeit. Pedig ez az ismeretanyag közelebb hozhatja egymáshoz a régió sok száz éven át békességben élő népeit is. A jobb megismerés érdekében indult a Fogadj szívedbe egy települést mozgalom, ami nemcsak egyes emberek között épít hidat, hanem odafigyel a helyre is, ahol nemzettársaink élnek. 2020. decembere óta a régió minden szegletéből összesen több mint 1100 településhez kapcsolódott valaki. Ez a szellemi-lelki híd a járvány múltával remélhetőleg személyes kapcsolattá, látogatássá is alakul majd az egyesületek szerint.

Címkék#trianon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!