pazarlás

2018.10.17. 18:18

A gazdag országokban kidobott ételek véget vethetnének a világ éhezésének

Megdöbbentő összefüggésre hívta fel a figyelmet az ENSZ.

A gazdag országokban évente 750 milliárd dollárnyi (209 ezer milliárd forintnyi) étel végzi a szemétben, az összegnek már a fele véget vetne a világ éhezésének – állapította meg David Beasley, az ENSZ Világélelmezési Programjának (World Food Programme) vezetője.

Világszerte az élelmiszer mintegy egyharmada elvész vagy szemétbe kerül.

Ez évente mintegy 1,3 milliárd tonna, melynek értéke majdnem egy trillió dollárnak felel meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint. Ha a trend folytatódik, az ételhulladék mennyisége 2030-ra évi 2,1 milliárd tonnára növekedhet.

Európában 88 millió tonna étel kerül a szemétbe évente, melynek értéke mintegy 143 milliárd euró (46 ezer milliárd forint).

Az összes gyümölcsnek, zöldségnek, gumós- és gyökértermésnek csaknem fele szemétbe kerül.

Világszerte mintegy 821 millió ember éhezett 2017-ben, ugyanakkor minden évben a gazdag országok lakói csaknem annyi élelmiszert pazarolnak el – 222 millió tonnát -, amekkora Afrika Szaharától délre elterülő régiójának teljes élelmiszertermelése.

A fejlődő országokban a veszteség negyven százaléka a betakarítást követően vagy a feldolgozás során következik be, miközben az iparosodott országokban a veszteség több mint 40 százaléka a boltokban és a fogyasztóknál kerül a szemétbe. Az Egyesült Államokban fejenként naponta átlagosan mintegy fél kilogramm ételt dobnak ki.

Borítókép: Shutterstock / Magsi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!