hasban dől el?

2018.04.22. 16:16

A diéta, ami segít megelőzni az Alzheimer-kórt

A MIND-diéta, illetve a mediterrán étrend kimutathatóan csökkenti a rettegett időskori tünetegyüttes, a szellemi hanyatlással járó Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.

Az Alzheimer-kór okát, megelőzési és kezelési lehetőségeit régóta kutatják, a vizsgálat jelenlegi állása szerint az időskori elbutulás megelőzésében, illetve lassításában fontos szerepe van a szellemi aktivitásnak, de hogy az miért is hat ennyire pozitívan, nem tudni. A beteg állapotán sokat segíthet az egészséges táplálkozás, például a MIND-­diéta vagy a mediterrán étrend, és kimutathatóan kedvező hatású a rendszeres testmozgás, illetve az aktív élet.

Egy többéves amerikai vizsgálat kimutatta, hogy a MIND-diéta alapján étkezők között 35 százalékkal, a mediterrán étrend szerint élők között 25 százalékkal kevesebb volt a demenciától szenvedő beteg.

A MIND-diéta beállítja az egészséges testsúlyt és részlegesen megvéd az időskori demenciától. Támogatja a minél természetesebb ételeket és korlátozza a zsírokat, a vörös húst, a só és a koleszterin bevitelét, ily módon csökkentve a vérnyomást.

Ami tiltott

Zsíros ételek (zsírban sült és gyorséttermi), vörös húsok, zsíros sajtok, só, a vaj és a margarin, édesség és péksütemény, a finomított cukor, sok alkohol.

Ami ajánlott

Zöldségek, zöld levelek, lila és piros gyümölcsök, bogyós gyümölcsök (szeder, málna, áfonya, vörös szőlő), olajos magvak, hüvelyesek, nőknek naponta egy, férfiaknak naponta két deci vörösbor, teljes kiőrlésű gabona, hal, szárnyashús és olívaolaj.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!