kertgondozás

2021.03.14. 15:50

7 fontos kerti munka, amelyeket márciusban elvégezhetünk

Az első tavaszi hónapban már bőven akad tennivalója a kertészeknek: az ekkor elvégzett gondoskodásért egész évben hálás lesz a kertünk.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ágyások gyomlálása

Gyökerestől gyomláljuk ki a gyomokat, amelyek a későbbiekben gondot okozhatnak – gondolunk itt elsősorban az évelő fajtájúakra – figyelmeztet a Lakáskultúra. Ha még most elbánunk velük, az év hátralevő részében összehasonlíthatatlanul könnyebb dolgunk lesz. Természetesen az egynyári gyomokat is rendszeresen kapáljuk ki, még mielőtt feltartóztathatatlanul elburjánzanának.

Tápanyagpótlás a káposztaféléknek és a gyümölcsöknek

A fejes káposzta és egyéb káposztafélék kedvelik a nitrogénben gazdag műtrágyákat. A gyümölcsfákat és -bokrokat szintén trágyázzuk meg.

Palántázás

Ha nincs elég időnk vagy helyünk, hogy magról neveljünk zöldségféléket, szerezzünk be szép, egészséges előnevelt palántákat, amiket ablakpárkányba vagy épp a konyhaablakba is kitehetünk.

Lemosó permetezés ideje

A lemosó permetezéssel megritkíthatjuk a kártevők számát. Ehhez elegendőek a biokertészetekben is engedélyezett rezes, kénes permetszerek.

Magvetés

A március remek alkalom arra, hogy elvessük a cékla és salátafélék magjait, kellően előkészített talajba. Ha a talaj eléggé felmelegedett már, akkor répából, borsóból, spenótból és retekből korai termésre számíthatunk.

Ültetési szezon

Március az utolsó hónap ahhoz, hogy szabadgyökerű gyümölcsfákat és -bokrokat ültessünk. Ültethetünk ilyenkor még szamócát, spárgát és csicsókát is, továbbá mogyoróhagymát és egyéb hagymaféléket.

Gyepgondozás

A pázsit növekedésének indulásával elkezdhetjük felfrissíteni a gyepszőnyegünket. Szedjük össze a faleveleket és az elhalt növényrészeket, ám bánjunk óvatosan a levélszedővel, nehogy kárt tegyünk a fűszőnyegben! Az év első fűnyírását olyan napon végezzük el, amikor nem esik az eső és a gyep is száraz. Ne vágjuk túl rövidre a pázsitot, különben kiszáradhat és besárgulhat. Ha nagyobb felületen is eltűnt a gyep, végezzünk gyeptelepítést.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!