kellemetlen következmények

2021.05.20. 11:33

Napozni jó és lehet is, de csak mértékkel

A napvédelemre nemcsak a kánikulában kell odafigyelni, hanem már ilyenkor tavasszal is.

Sun Protection. Beauty girl using sunscreen to safe her skin healthy. Sexy young woman in bikini holding bottles of sunscreen in her hands. Skincare.

Forrás: Shutterstock

Fotó: verona studio

A napbarnított bőrszín természetes védelem a napsugárzás ellen. Amikor a hám speciális sejtjeit, az úgynevezett melanocitákat napfény éri, elkezdenek festékanyagot termelni, ez pedig összefüggő rétegként bevonja a bőrsejteket, így védve a DNS-üket. Tehát minél magasabb a bőr melanintartalma, azaz minél sötétebb az adott ember alapbőrszíne, az illető annál több időt tölthet büntetlenül a napon. Ez persze nem jelenti azt, hogy neki egyáltalán nincs szüksége fényvédelemre – írja legutóbbi számában a Vasárnap Reggel.

Eddig bírja a bőr

Nyáron a bőrünket óvni kell, mert pigmentációval csak egy ideig képes védekezni az erős napsugárzás ellen. Persze nem mindegy, milyen készítményt választ, és azt hogyan alkalmazza. Elsősorban a bőrtípustól függ, hogy milyen faktorszámú készítmény ideális. A hófehér bőrű, szeplős, világos hajú és szemű, viking típusú embereknek az 50-es faktorszám ajánlott, mivel elegendő pigmentsejt hiányában a bőrük nem barnul, csak vörösödik. A normál bőrűek először leégnek, majd fokozatosan lebarnulnak: nekik közepes, 30-as faktorszámú termékkel érdemes kezdeni, majd amikor már van egy kis színük, jöhetnek a 10-15-ös faktorszámú készítmények. A kreol bőrűeknek ellenben kezdetben is elég a 10-15-ös faktorszámú napozó. A gyerekeknek, bőrszíntől függetlenül, mindig magas, legalább 40-es faktorszámú készítményre van szükségük.

Mit jelentenek a számok?

Az SPF az angol Sun Protection Factor, vagyis napvédő faktor kifejezés rövidítése. A világon mindenütt így jelölik, hogy egy adott termék mekkora védelmet képes biztosítani, 2 mg/cm2 vastagságban alkalmazva a bőr felszínén. Az SPF-szám meghatározásához megmérik, hogy mennyi UV- (többségében UV-B-) sugárzás szükséges egy éppen csak észrevehető leégés kialakulásához napvédővel, illetve anélkül. Ha például már 10 perc elég a leégéshez, napvédő alkalmazásával pedig ez az idő 100 perc, akkor az adott termék SPF-száma 10. A napozás ajánlott időtartama akkor sem hosszabbítható meg, ha naponta többször jó vastagon bekenjük magunkat. Sokan esnek abba a hibába, hogy azonnal el szeretnék érni a napbarnított bőrszínt, és emiatt kevesebb naptejet használnak, esetleg alacsonyabb faktorszámú készítménnyel igyekeznek gyorsítani a folyamatot. Egyik sem okos megoldás, az azonnali eredmény a bőr leégése, hosszú távon pedig korai öregedéssel, ráncok megjelenésével kell számolni, ráadásul jelentősen nő a bőrdaganatok kialakulásának esélye.

Allergiát okozhatnak

Nem szabad figyelmen kívül hagyni az a tényt, hogy a kozmetikai készítményekben található illatanyagok és konzerválószerek allergiát okozhatnak, ugyanis a reakciót a napsugárzás felerősíti. Aki érzékeny bőrű, allergiára hajlamos, az különös odafigyeléssel válasszon napozószert! Amennyiben a termék elhagyásával és egy másik márka választásával sem oldódnak meg a problémák, ajánlott bőrgyógyász segítségét kérni.

Idővel már csak a ránc marad…

A szakértők szerint a gyors eredmény érdekében bevetett intenzív szolárium- vagy napfénykúra sokkal ártalmasabb, mint a rendszeres kis dózisú UV-sugárzás. A rák veszélye mellett a mértéktelen napozás többféle elváltozást is okozhat.

A korai ráncosodás 80 százalékban azon napsugarak következménye, amelyek még 18 éves kor előtt érték a bőrünket. Az UV-sugarak ugyanis roncsolják a bőr természetes rostjait, az elasztint. A szövetek rugalmasságát biztosító rostok termelődése az idő múlásával csökken, a káros hatások pedig egyértelműen felgyorsítják ezt a folyamatot.

A másik gyakori probléma a hiperpigmentáció, az egyenetlen bőrszín. A túlzásba vitt napozás következményeként a bőrfelszín – jellemzően az arc – egyes részeken sötétebbnek, máshol világosabbnak tűnik.

A szeplők főként a napnak kitett testrészeken jelennek meg, általában világos bőrű, szőke vagy vörös hajú embereken, akik a bőrrák kialakulásának szempontjából a rizikócsoportba tartoznak. Számukra különösen fontos a rendszeres önvizsgálat, illetve az évenkénti bőrgyógyászati szűrés.

Szuper szín szuperételekkel

A fényvédő krémek ugyan nélkülözhetetlenek az egész szezonban, ám a sárgarépa, a kaliforniai paprika, a paradicsom, a sütőtök, a sárgabarack, a dinnye, a sóska, a spenót és a brokkoli fogyasztása természetes módon fokozza a bőr védekezőképességét. A bennük rejlő béta-karotin, a bőr megóvásáért felelős A-vitamin előanyaga, antioxidáns hatása révén hozzájárul a napozás közben nagyobb mértékben képződő szabad gyökök semlegesítéséhez.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!