lakberendezés

2020.11.21. 09:10

Fa- vagy fahatású burkolatok: melyik padlótípus hová illik?

Természetes hatásuknak köszönhetően még mindig nagyon népszerűek a fa- vagy fahatású burkolatok. De vajon melyiket érdemes választanunk?

Forrás: Shutterstock

Tömörfa parketta: természetes hatású burkolat

A valódi faparketta erőteljes rajzolatú, „élő” anyag, amely otthonossággal, melegséggel tölti meg a helyiséget. Kiválasztásánál elsősorban a keménység és nem a vízállóság a döntő, hiszen utóbbit nem az anyag minősége, hanem a lakk fedése biztosítja – írja a Lakáskultúra.

A parketta ugyanakkor egy hosszú élettartamú melegburkolat, felújítás során elég a felületi lakkot lecsiszolni, majd újrakenni. Egy jó lakk gyönyörűen beszívódik a fa rostjai közé, és elevenné teszi, vagyis nem mindegy, mit választunk. A vizes diszperziós lakkokban például egyáltalán nincs kipárolgó szerves oldószer, illetve más egészségre ártalmas kemikália, jól nedvesítik az anyagot, sőt a vízálló verziókat akár vizes helyiségekben is használhatjuk.

Tudta?

A parketta tömör, valódi fa alapanyagból készül. A laminált padló gyártásához is használnak fát, azonban nem minden rétege fa. Alsó rétege általában műgyanta, majd egy fa alapanyagú HDF tábla következik. Erre kerül a dekorréteg, valamint a kopásállóságot biztosító kopóréteg.

Laminált padló: egyszerű lerakás

Laminált padló a lakás szinte bármely helyiségében alkalmazható: nappaliban, hálószobában, de akár étkezőben, folyosókon is. Nem ajánlott viszont vizes helyiségekbe (konyhába, fürdőszobába) tenni, hiszen az illesztések közé beszivároghat a víz, ami miatt hamar tönkremehet. (Ha mégis ragaszkodnánk ehhez, érdemes az illesztések mentén vízzáró tömítőt alkalmazni.)

A lerakás nagyon egyszerű, akár házilag is megvalósíthatjuk, hiszen a panelek korszerű klikkes rendszerének köszönhetően csak össze kell illeszteni az elemeket. Megfelelő ápolás és használat mellett a laminált padló nagyon sokáig megőrzi szépségét, és karbantartás sem szükséges. Míg a fapadlók, parketták lakkrétegét időnként fel kell újítani, addig a laminált padlónál ez nem jelent gondot.

Fahatású kőburkolat: ütés- és karcálló

A fahatású padlólap nem más, mint egy olyan hidegburkolat, amelynek felületét fahatású textúrával látták el. Előnye, hogy meleg, barátságos, természetes enteriőr az eredmény. Gyakorlatilag bárhova letehetjük, ám a teraszoknál, külső tereknél figyelni kell a csúszásmentesítésre. Ezt a gyártók legtöbbször a rusztikusabb, recésebb felületekkel érik el, aminek hátránya, hogy minél strukturáltabb a felület, annál nehezebb tisztítani.

Érdemes megjegyezni, hogy zuhanyfülkében a vízkövesedés miatt semmiképpen ne rakjunk a falra strukturált felületű darabokat. A hidegburkolatoknak rengeteg jó tulajdonságuk van: ütés-, karc- és vegyszerállók, illetve jó megoldást jelenthetnek padlófűtés esetén is, amikor a hőtágulás miatt a tömörfa parketta nem lenne szerencsés választás.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!