itt mindig süt a nap

2019.08.02. 06:23

Vakációzzon a török tengerparton!

A csodás strandok, az ókori emlékek és a Taurus-hegység nyár elejéig hóval fedett csúcsai a riviéra jellegzetességei. 

Forrás: Shutterstock

A Fanny magazin összegyűjtötte a legnépszerűbb török úticélokat.

A Földközi-tenger térsége – ezen belül az Antalyai-öböl – Törökország legkedvezőbb természeti adottságokkal rendelkező tájegysége. A Taurus-hegység impozáns vonulatai óvják a parti síkságot az északi szelektől, garantálva a mediterrán klímát. És hogy mi kell még a jó nyaraláshoz?

Szemkápráztatóan kék tenger, évi 320 napsütéses nap, bazárok, remek ételek, jó szállodák – mindezeket a kényes ízlésű utazó is megtalálja.

A déli parton áprilistól novemberig tart az idén.

Még a téli hónapokban sem hűl le a levegő 10 fok alá, és a tenger is egész évben meleg marad.

A kirándulások jó kiindulópontja lehet Antalya. Ha kelet felé indul, a város szélén azonnal hatalmas fövényes strandot lát, amely jelzi a riviéra kezdetét. Ezen a partszakaszon – Antalya és Alanya között – igen sokan töltik szabadságukat. A hatalmas, modern üdülőkomplexumok mellett olyan történelmi települések találhatók erre, mint például Side vagy Aszpendosz, amely leginkább ókori színházáról ismert. Ha pedig megunta a napozást, és van rá lehetősége, érdemes ellátogatnia Isztambulba. Számtalan látnivaló, érdekesség várja a csodaszép városban is. De nézzük az ezer kilométeres kisázsiai partszakaszon található üdülőhelyeket, amelyek a magyar turisták által igen kedveltek!

Antalya

A török Riviéra nyüzsgő központja: kristálytiszta vize és finom homokú strandjai miatt a Földközi-tenger egyik legkedveltebb üdülőparadicsoma. Természeti szépsége és műemlékei évről évre visszacsábítják az idelátogatókat. S hogy mit kell feltétlenül látnia egy turistának? Óvárosa valóságos ékszerdoboz, ahol az egyik legjobban megőrzött műemlék a Kr.e. 130-ban épült Hadrianus-kapu. De közel van ide az aszpendoszi amfiteátrum, a világ egyik legjobb állapotban fennmaradt, 15 000 férőhelyes ókori színháza, ahol ma is gyakran rendeznek opera- és balettfesztivált.

Belek

Antalyától csak 35 km-re fekszik, és hosszú, homokos, illetve kavicsos tengerparttal rendelkezik. A mandula- és eukaliptuszfákkal szegélyezett festői szépségű strand kellemes sétákra csábít. A már említett Aszpendoszon kívül több ókori települést is érdemes innen felkeresni: például Olympos és Termesszosz városát.

Kemer

Antalyától 50 km-re, a Taurus-hegység lábánál található. A hajdani halászfaluból mára semmi sem maradt, ám a várostervezőknek és építészeknek köszönhetően rengeteg a zöldövezet és a járda. A kirándulni vágyók a közelben találják Phaselist, az egykor fontos kikötőváros romjait: mára a három régi kikötőből fürdésre alkalmas öblök lettek. Myra városa méltán híres gyönyörű sziklasírjairól, amelyek egymás mellett sorakoznak a meredek hegyoldalon.

Side

Az Antalyától 70 km-re lévő várost az ókori görögök alapították a 7. században. A tengerbe nyúló félszigeten fekvő, római romokkal tarkított településen járva a turista úgy érzi, mintha legalább 2000 évet visszautazott volna az időben. Figyelemre méltó látványosság Athéné és Apollón templomának romja. A környéken érdekes látnivaló még a Manavgat-vízesés.

Alanya

A második legnépszerűbb nyaralóhely festői szépségű fekvésével, hosszan elnyúló homokos strandjaival Antalyától 135 km-re keletre terül el. A tenger végtelen kékjéből emelkedik ki zord sziklára épült erődítménye, ahonnan lélegzetállító a kilátás az épület elterülő városra. A várhegytől nyugatra van a széles, több kilométer hosszú Kleopátra strand, amit a legenda szerint Marcus Antonius ajándékozott a királynőnek mézesheteik alatt.

A török gasztronómia lenyűgöző

A törökök vendégszeretete legendás, a helyi konyhaművészet pedig számos meglepetést tartogat az utazóknak. Egyrészt, mert az ország sokszínű történelme és földrajzi helyzete nyomán rengeteg íz, hagyomány keveredik benne, másrészt mert a törökök az étkezést különösen fontosnak tartják. Miközben a fogások variációinak száma lenyűgöző, a konyha maga félreismerhetetlen, hiszen alapételei újra és újra rengeteg változatban visszaköszönnek. Az élmény a mértékletesen, de igen kifinomultan alkalmazott fűszerek teszik teljessé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!