Szponzorált tartalom

2019.05.14. 12:40

Amitől mindenki fél: poloska a lakásban

Mindegy, hogy ágyi poloskáról, mezei poloskáról vagy zöld vándorpoloskáról legyen szó, egyiket sem szeretnénk viszontlátni az otthonunkban.

Forrás: Shutterstock

Mindhárom más és más módon képes bosszúságot törni az orrunk alá, megjelenésük pedig nemcsak egészségügyi kockázatokat rejtenek magukban, de csomó más, kellemetlen dolgot is okozhatnak, ha a közelünkbe kerülnek. Utáljuk őket, mert rondák, ha elnyomjuk őket, nagyon büdösek, beszállnak a lámpafényre, idegesítően pattognak, egyes típusaik csípnek is, de megfogni őket sem egyszerű.

Ágyi poloska

Kezdjük az elsővel, ami bár nem olyan gyakori, mint másik két társa, de ahol megjelenik, ott bizony csak szakszerű poloskairtással lehet megszabadulni tőle. Ez is egy vérszívó jószág, de bosszantóbb a szúnyognál. Ha egy reggel arra ébredünk, hogy viszkető, nagy, piros foltok lepik el azon testészeinket, amik kilóghatnak a takaró alól és furcsa, ürülék- és lárvaszerű dolgokra is bukkantunk már, akkor nagy valószínűséggel nem egy eltévedt szúnyoggal van dolgunk, hanem ezzel a poloskafajtával (annak függvényében, hogy allergiásak vagyunk-e rá, a foltok lehetnek kisebbek vagy nagyobbak). Az ágyi poloskát házilag nem lehet kiirtani, ezért szakember segítségét kell kérni a lehető leggyorsabban.

A nappalokat szűk hézagokban, és repedésekben töltik, ezért csak éjjel találkozhatunk velük; vörösesbarnás színűkről lehet legkönnyebben felismerni őket.

Fotó: Shutterstock

Mezei poloska és zöld vándorpoloska

Színűk szerint különböztethető meg legkönnyebben ez a két bogár, ahogy a vándorpoloska nevéből is kitűnik, ez a fajta zöld színű, míg a mezei poloska barna. Egyik bogár sem ártalmas az emberre, csakis a zöldségeket és a gyümölcsöket kedvelik, ezért biztos nem fogják a véredet szívni, viszont annál bosszantóbb lesz, ha észreveszed őket a függönyön, a szúnyoghálón vagy éjjel arra ébredsz majd, hogy pattognak a szobában.

Bár a mezei poloskát régebbről ismerjük, az ázsiai gyökerekkel rendelkező vándorpoloska csak néhány éve kezdte ellepni Magyarországot (rokonbogár, amire nagyjából ugyanaz jellemző, mint mezei társára).

A tavasz beköszöntével, de főként a hideg tél közeledtével kezdik befészkelni magukat a mezei poloskák a lakásba, amik igazából veszélytelenek, bár másik ismert, büdös bogár nevükhöz hűen rém büdösek tudnak lenni. Így megszabadulni is nehéz tőlük, hiszen sokan csak tétován közelítenek feléjük, hogy akkor most tessékeljék ki, de ahhoz túl undorítóak, vagy nyomják agyon, amihez meg túl büdösek.

Veszély esetén védekezésképp bűzt áraszt magából a bogár, és már egy példány is képes kellemetlen szaggal elárasztani a lakást.

Mivel a benti terek egyáltalán nem a megfelelő közegek számukra, elszaporodni nem fognak, maximum megpróbálnak áttelelni. Ha nyáron találkozol velük a lakásban, akkor csak véletlenül röppentek be az ablakon vagy éppen Te vitted be őket a ruhádon, szellőztetés után az ágyneműn vagy miután mosás után beszedted a tiszta ruhákat nem vetted észre, hogy rájuk ragadt egy-két darab. Egyesek úgy tartják, hogy a sárga szín vonzza is őket, de a zöld és a barna is ezért ezeket érdemes poloskainvázióban elkerülni.

Mit tehetsz ellenük?

Szerelj szúnyoghálót az ablakokra, azon keresztül nem tudnak bejönni a lakásba, porszívózd fel őket, mert a porzsákban úgyis elpusztulnak vagy fújt le őket valami rovarirtó spray-el, de készülj fel, hogy végignézheted még a haláltusájukat, mert nem szoktak azonnal elpusztulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!