eredmények

2019.01.30. 19:41

A mezőny felét megelőztük az idei Bocuse d'Or szakácsversenyen

Dánia nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját, amelyet szerda este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Svédország, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 12. helyen végzett.

Lyon, 2019. január 29. Pohner Ádám séf a világ legrangosabb szakácsversenyének, a Bocuse d'Or-nak (Arany Bocuse) a döntõjében Lyonban 2019. január 29-én. MTI/AP/Laurent Cipriani

Forrás: MTI / AP

Fotó: Laurent Cipriani

A verseny legjobb commis-jének járó díjat a dán csapat segítője nyerte, a legjobb tányértéma különdíját Franciaország, a legjobb hústálnak járó elismerést Finnország, a versenyt népszerűsítő legjobb plakátért odaítélt különdíjat pedig Marokkó kapta.

A kedden és szerdán tartott döntőben összesen 24 nemzet csapata készíthette el fogásait, a magyar csapatot vezető Pohner Ádám séf a keddi napon versenyzett.

A Bocuse d'Or szakácsverseny magyar csapata
Fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia / Facebook

Pohner Ádámot Csillag Richárd commis segítette, coachként pedig Segal Viktor vett részt a munkában. A csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke volt.

A versenyzőknek ebben az évben is két ételt kellett elkészíteniük. A versenytémák ezúttal két tavaly elhunyt, legendás séf, Paul Bocuse és Joel Robuchon munkásságának állítottak emléket.

A magyar csapat által megalkotott hústéma főszereplője a Carré de Veau „Balaton” fantázianevet viselte. A tálon szerepelt egy sült borjúkaraj, borjúmirigy csicsókával és tárkonnyal, csicsókakrém, radicchio- és retekgombóc, mustáros zöldborsó, hagymatart és egy különleges „derelye”.

A magyar csapat ételkölteménye a Bocuse d'Or Instagram-oldalán:

" data-instgrm-version="12">

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bocuse d'Or (@bocusedor) által megosztott bejegyzés,

Pohner Ádám tányértémája a Chartreuse „Hommage Robuchon” nevet kapta a menükártyán. Maga a chartreuse burgonyával és padlizsánnal készült, valamint kagylófélékkel. A tányéron szerepelt még tormás almasaláta uborkával, zöldspárga, valamint egy pastisszal (francia ánizslikőrrel) készült mártás.

A hústálak zsűrijéhez a váratlanul megbetegedett Hamvas Zoltán helyett csatlakozott Széll Tamás séf is, aki már kétszer is képviselte Magyarországot a versenyen: 2013-ban a 10. helyet szerezte meg Lyonban, majd az európai kontinensdöntő megnyerése után 2017-ben a 4. helyen végzett a világdöntőben.

„Ott vagyunk világ első felében”

Az eredményhirdetés után Csapody Balázs, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia alelnöke a likebalaton.hu hírportálnak nyilatkozva megelégedettségének adott hangot. „Ott vagyunk a világ első felében” – fogalmazott. És bár hozzátette, hogy az élmezőny nagyon erős, az első 5-8 csapat „még fényévekkel van előttünk versenyzéstechnikát, alapanyag-használatot, designt, kreativitást illetően”, a 12. helyezés is nagyon szép eredmény szerinte.

A Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöki tisztségét is betöltő szakember az eredményeket összevetve hozzátette:

a két évvel ezelőtt győztes amerikai csapat sem kapott sokkal több pontot, mint a mieink, ők ezzel a kilencedikek lettek.

A balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa, ahol Pohner Ádám is dolgozik, elárulta:

a 25 éves séf öt hónapon keresztül, heti hat napon át, napi tizenkét órán át készült a versenyre, ezért most pihennie kell.

Csapody Balázs szerint hatalmas jelentősége van annak, hogy a magyarok bejutottak erre a versenyre, mert ez pozitívan hat a hazai gasztroturizmusra. A VIP részlegen felállított magyar standon, ahol óriási volt az érdeklődés, balatoni borokkal és helyi termékekkel ismerkedhettek a vendégek.

Borítókép: Pohner Ádám a keddi döntõben

MTI / AP / Laurent Cipriani

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!