himalája

2018.10.13. 22:10

Több hegymászó is életét vesztette a brutális hóviharban

Legalább nyolc hegymászó életét vesztette Nepálban a Himalájához tartozó Gurdzsa-hegység megmászása közben, miután egy heves hóvihar elsöpörte a táborukat, kilencedik társuk eltűnt – közölte szombaton a nepáli rendőrség szóvivője, Sailes Thapa.

Hét áldozat holttestét megtalálta az a mentőcsapat, amelyiknek sikerült elérnie a 3500 méteres magasságban lévő táborhelyet – mondta Bir Bahadur Budha, a Mjadgi kerület egyik rendőri vezetője.

„A holttesteken fagyási sérülések láthatók. Ugyan nagyon nehéz az azonosítás, de miután közelebbről megszemlélték őket, a csapat azt mondta, négyen dél-koreaiak, ketten nepáliak voltak, egy holttestet nem sikerült azonosítani” – tette hozzá.

Nyolc áldozat holttestének a helyét egy korábbi mentőcsapatnak helikopterről sikerült azonosítania a tábor romjai között, de a nagy hideg és a változékony időjárás lassította a keresést.

„Úgy gondoljuk, hogy hóvihar okozta a tragédiát, mert a fák ágai le voltak törve és a sátrak összedőltek. Az áldozatok holtteste szanaszét hever”

- mondta a szóvivő az AFP francia hírügynökségnek.

Egy helikopternek végül sikerült leszállnia rövid időre a tábor közelében, de nem tudták kimenteni a holttesteket. Sziddharta Gurung pilóta elmondta, hogy a vihar mindent széthordott, a sátrakat elfújta a szél. Túl hideg van ahhoz, hogy folytatni tudják a kutatást.

Egy mentőcsapat vasárnap visszatér a helyszínre, ha az időjárás megengedi, és kimenti a holttesteket.

Vangcsu serpa, a Trekking Camp Nepal szervezet munkatársa, a holttesteket azonosító mentőcsapat vezetője elmondta azután kezdtek el kutatni a hegymászók után, hogy 24 órán át nem kaptak róluk hírt.

Az öt dél-koreai hegymászó és 4 nepáli vezetőjük október eleje óta a 7193 magas hegy lábánál táboroztak derült időre várva, hogy folytassák a mászást.

A ritkán megmászott Gurdzsa az Anapurna-hegységben, Katmandutól nagyjából 200 kilométerre nyugatra található, a Dhaulagiri, világ hetedik legmagasabb hegycsúcsa mellett.

A térségben gyakoriak a lavinák. A Gurdzsára eddig mintegy harminc hegymászónak sikerült feljutnia, 1969-ben hódította meg először egy japán hegymászócsoport.

A mászószezon Nepálban áprilisra és májusra esik, az időjárási viszonyok akkor a legkedvezőbbek. Vannak azonban hegymászók, akik a fokozott kockázat ellenére szeptemberben és októberben indulnak a csúcsok meghódítására.

Borítókép: illusztráció

Shutterstock / Daniel Prudek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!