egészségtippek

2018.10.06. 07:07

Mozgás és alvás győzi le az őszi bacikat

A szülő rengeteget tehet azért, hogy a gyerek felkészült immunrendszerrel vágjon neki a hűvös évszaknak.

A tanévkezdettel az őszi megbetegedések időszaka is elindul. A közösségbe visszatérő vagy az iskola kapuját először átlépő gyerekeket számtalan vírus és baktérium is elkíséri az osztályterembe – írja a Bors. Dr. Lehoczky Hajnalka, a Czeizel Intézet fül-orr-gégész szakorvosa a lapnak néhány olyan óvintézkedést javasol, amikkel csökkenthetők az ágyban töltendő napok száma.

„Fontos, hogy a gyermek számára rutinná váljon az alapvető higiéniai szabályok betartása. Szoktassuk rá, hogy evés előtt, az udvaron töltött szünet után, illetve vécéhasználat esetén – lehetőség szerint előtte és utána is – alaposan, szappannal mossa meg a kezét. Tüsszenteni pedig zsebkendőbe próbáljon, vagy legalábbis takarja el a száját. Az óvodai helyiségek és a tantermek gyakori szellőztetéséről se feledkezzenek meg a pedagógusok” – hívja fel a figyelmet a szakorvos.

Legalább 9 óra alvás

A zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étrenddel és rendszeres mozgással felkészíthetjük a szervezetet. Gyerekünknek nem kell folyton a négy fal között lennie: figyelmet kell fordítani játék- és mozgásigényének kielégítésére is a szabad levegőn. Ugyanilyen fontos, hogy időben ágyba kerüljön, legalább 9 óra alvás után, pihenten vágjon neki a következő tanítási napnak!

Kerülje a multivitamint

Egy évtizede még a C-vitamin rendszeres szedését javasolták sokan a légúti fertőzések megelőzésére. Ám klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a D3-vitamin rendszeres szedésével erősíthetjük leginkább immunrendszerünket.

Nagyobb dózisú C-vitaminra a vírusos megbetegedések kezdeti szakában van szükség. Heveny megbetegedés esetén a multivitaminok szedését ajánlott felfüggeszteni, ugyanis ezek vastartalma elősegíti a bakteriális felülfertőződést!

„Ha gyermekünk megbetegedne, inkább ne vigyük iskolába. Ha az otthoni ápolás nem hoz javulást, inkább forduljunk orvoshoz” – figyelmeztet dr. Lehoczky Hajnalka.

Borítókép: Shutterstock / Halfpoint

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!