édes élet

2017.11.25. 11:00

Mézfesztivált rendeznek december első hétvégéjén

Mézlovagrendek felvonulásával, hazai és határon túli méhészek mézkülönlegességeinek kóstoltatásával, méhészeti eszközök bemutatásával kétnapos Kárpát-medencei mézlovagrendi találkozó és mézfesztivál kezdődik december 2-án Zalaegerszegen, a sportcsarnokban.

Forrás: pxhere.com

A rendezvénnyel a szervezők – a Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete – a mézfogyasztást szeretnék erősíteni – foglalta össze Czémán László, az egyesület elnöke a csütörtöki, Zalaegerszegen tartott programismertető sajtótájékoztatón.

A mézfesztiválon minden a mézről, a méhészeti termékekről szól: a látogatók olyan mézet, méhészeti termékeket kóstolhatnak, amelyet bevonhatnak a napi étkezésbe. A rendezvényen csaknem félszáz kézműves, helyi termelő mutatkozik be a termékeivel. Méhészeti előadásokat tartanak, méhészeti eszközöket mutatnak be, a gyermekeket játszóházakba várják. A különböző mézek a színben, formában és állagban is eltérnek egymástól, ezért idén első alakommal mézfelismerő versenyt is rendeznek felnőtt és gyermekkategóriában – sorolta Czémán László.

Németh Zsolt méhész, a söjtöri Ambrózia Mézlovagrend nagymestere elmondta: a mézfesztivál standjain székelyföldi, sárréti, észak-bácskai, tolnai és zalai méhészek mutatják majd be termékeiket. A Kárpát-medence szinte összes méze és méhészeti terméke megtalálható lesz a virágportól, a propolisztól kezdve a kaptár összes termékéig.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) kiemelte: a fesztivál jó lehetőséget ad arra, hogy mind többen megismerjék és megszeressék a mézet.

Jó lenne elérni, hogy az évi egy főre jutó 70 dekagramm mézfogyasztás 1 kilogramm fölé emelkedjen. Ezért nagyon fontos, hogy az iskolai étkeztetésbe is bevonják a mézet és több méz kerüljön családok asztalára is

– hangsúlyozta Vigh László.

A mézfesztivállal „kétnapos édes élet költözik a városba” – fogalmazott a mézre és fesztivál sokszínűségére utalva Tolvaj Márta, Zalaegerszeg alpolgármestere. Beszámolt arról is, hogy a zalaegerszegi piac területén 2019 augusztusára felépül a kétszintes helyi termelői és kézműves piac háza. Az épületben folyamatosan kaphatók lesznek majd a helyi termékek, az emeleten pedig tudásközpontot alakítanak ki, ahol lehetőség lesz a méhészettel kapcsolatos tudás átörökítésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!