Életmód

2017.04.26. 14:30

Xco, a továbbfejlesztett aerobic

Az aerobik a fitneszipar első és talán legsikeresebb ágának tekinthető. A hatvanas évek végén indult hódító útjára Amerikából, és ma már többféle változatának hódolhatnak a követői.

Arany Gábor

Az aerobik újdonsága abban rejlett, hogy a gyakorlatokat magas ismétlésszámra és a gimnasztikai alapformákra alapozták, lendületes zenei aláfestéssel. A fő hangsúlyt az erősítésre és a nyújtó gyakorlatokra helyezték, ezekkel érték el a teljesítmény növelését. Rövid idő alatt tömegeket vonzott ez a mozgásforma, mert nem kell hozzá drága felszerelés, nincs nagy hely- és eszközigénye, akár otthon is végezhető.

A fejlődés azonban nem állt meg ezen a szinten, újabb és újabb kiegészítőkkel gazdagították és tették változatosabbá az aerobikot, ami többfelé ágazva fejlődik, egyik ilyen az Xco.

Ez az eszköz intenzíven megdolgozza az izmokat, mutatja Bános Enikő (elöl)
Fotó: Arany Gábor

- Ez, a gyakorlatoknál használatos különleges, 600-1200, illetve 2000 grammos súlyt jelenti. Ez nem más, mint többféle méretű alumínium henger, benne vaspor és kvarckristály. Ez a keverék folyadékként hullámzik ide-oda, ahogy a hengert mozgatjuk - magyarázta Bános Enikő, aki Pécsen egyetemistaként szeretett bele a sportba, konditerembe járt és csoportos edzésekre. Rendszeres látogatójává vált az edzőtermeknek annyira, hogy spinracing oktatói oklevelet is szerzett, amit OKJ-s sportedzői végzettséggel fejelt meg.

- Tulajdonképpen azért lettem edző, mert tovább szerettem volna adni az örömöt, pozitív energiát, boldogságot, amit a rendszeres mozgás által én kaptam akkor az edzőimtől. Közben kerestem azt a sportot, amibe kezdőként is könnyen be tudok kapcsolódni, s amivel rövid idő alatt látható eredményt lehet elérni, intenzíven formálja az alakot és erősíti a törzs izmait, mert egyetemistaként nagyon sokat kellett ülni az előadásokon - idézte fel. - Szerettem volna súlyzós edzést, de olyat, ami kíméli az ízületeket, ekkor találtam rá az Xco-ra - mondta. - Megfogott az edzés hangulata, és ez az egyszerűnek tűnő eszköz, ami azonban rendkívül intenzíven megdolgozza az izmokat, felpörgeti az anyagcserét. A módszer titka, hogy nem mozdulatlan tömeggel dolgozunk, mint a hagyományos súlyzónál. A hengerben áramló tömeg ellentétes izmokat késztet megfeszítésre egy időben, de az ízületeket nem terheli túl. Az "élő súlyzóval" testünk vázizmait, a deréktáji izmokat egyszerre tudjuk karbantartani és fejleszteni - magyarázta, és bár létezik ennél még hosszabb elmélet is az Xco működésére, de tekintsünk el ennek taglalásától.

Ez volt 2009-ben, és rövid idő elteltével Bános Enikő már nemcsak gyakorolta az Xco-t, hanem az általa tartott spinracing órák mellé bekerült ez is. Egy évvel később hazaköltözött Zalaegerszegre, a családi vállalkozásukban helyezkedett el, de nem mondott le a sportról, ma is rendszeresen vezényli az Xco-foglalkozásokat. Az edzésmódszer népszerűsége töretlennek mondható, évek óta szerepel a fitnesz seregszemléken is. A budapesti Papp László Sportarénában hónap végén megrendezendő Fitbalance életmód fesztiválon az Xco tréninget idén Bános Enikő fogja vezetni.

Címkék#Xco#aerobik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!