Életmód

2017.02.13. 15:30

Tények és tévhitek a koleszterin kapcsán

Zalaegerszeg - Az immár 28 éve működő pózvai Összefogás Egyesület számos programjának közös nevezője az egészséges életmód népszerűsítése. Szombaton is ennek a jegyében gyűltek össze a közösségi házukban.

Fincza Zsuzsa

Az asztalon csupa "fitt", egészséges étek és itóka, mézes gyógynövény teák, teljes kiőrlésű kenyerek, avokádókrém jó sok fokhagymával, körözött hasonlóképpen, sütemények zabpehelyből, almával, banánnal, aszalt szilvával áfonyával, mézzel, fahéjjal - és nem kellett szakácsot felkérniük a munkára, hiszen márciusban immár a 4. főzőtanfolyamnak rugaszkodnak neki. Bár a kertes házakban élő pózvaiakra nem jellemző a mozgásszegény életmód, hetente két alkalommal mégis összegyűlnek, hogy hadat üzenve a tohonyaságnak megmozgassák a rozsdásodásnak kitett testrészeiket.

- Testnevelő tanár vezeti az órát", és az ősszel indítottunk gerinctornát is, amikor gyógytornász foglalkozik velünk. A jókedvű közös mozgás testi és a mentális egészségünket is szolgálja - hangsúlyozta Tanainé Farkas Zsuzsanna, az egyesület elnöke.

- Mondják ránk, hogy kiránduló klub vagyunk - tette hozzá Somogyi Ferencné. - Gyakran felkerekedünk, túrázunk, visszük magunkkal a csemetéket is. Tavaly elmentünk medvehagymázni, felvittük a gyerekeket a Csácsi-hegyre, kirándultunk a Krisna-völgybe és eljutottunk külföldre is.

A csupa „fitt" étel és ital készítői (jobbról): Bene Gyuláné, Somogyi Ferencné, Méhesné Soós Ibolya és Tanainé Farkas Zsuzsanna Fotó: a szerző

- Rengeteg látnivaló van a környékünkön - folytatta Méhesné Soós Ibolya. - A gyerekeket a márokföldi kalandparkba visszük, piknikezünk a Vadásán, szeptemberben pedig a Plitvicei-tavakhoz szeretnénk eljutni. Ott aztán kigyalogolhatjuk magunkat...

Rendszeresen szerveznek a mostanihoz hasonló "egészségnapokat" is, amikor az éppen aktuális témát kibeszélni szakembereket hívnak maguk közé. Tavaly Zaleczky Elzát, a zalaegerszegi mentálhigiénés egyesület vezetőjét a lelki egészségről faggatták, azelőtt az immunrendszer érdekelte a tagságot. Most a koleszterin, annak ideális szintje, a csökkentésére szolgáló gyógyszerekről hallott mendemondák kerültek napirendre.

- Tavaly felvettük a kapcsolatot az egerszegi Szív- és Érbeteg Egyesülettel, s a kapcsolatra alapozva meghívtuk az egyesület vezetőjét, dr. Németh Barnabás kardiológust, hogy tájékoztasson bennünket mindarról, amit a koleszterinnel kapcsolatban tudnunk kell - mondta az előzményekről Tanainé Farkas Zsuzsanna.

- Gyakran kapok hasonló felkérést és szívesen eleget teszek valamennyinek. Így közvetlenül szólhatok több emberhez és a személyes kapcsolatnak mindig nagyobb a hatása - szögezte le dr. Németh Barnabás főorvos, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház kardiológusa, külön örülve annak, hogy eloszlathatja a tévhitetek, amiket a nyerészkedő álszakemberek, csodaszerkészítők rázúdítanak a naiv emberekre. Így a pózvaiak ezúttal is a legilletékesebbtől, egy kardiológus főorvostól kaptak választ a szívük egészségét érintő kérdéseikre.

Köztük a legfontosabb: bízzanak az orvosukban, hogy az egészséges életmóddal csökkenthető a kilenc rizikófaktor, ami szerepet játszik a szív-, és az agyi infarktusban, s hogy reménykedhetnek, mert az orvostudomány felfedezett már pár hatásos medicinát. Nem utolsósorban pedig, hogy a leghasznosabb étrend-kiegészítő a napi egy deci (nem több!) vörösbor, ami szaporítja a HDL, a jó koleszterin számát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!