Életmód

2014.03.21. 20:35

Tavaszi feltöltődés kívül-belül

A kora tavaszi napokon sokan bágyadtak, kedvetlenek, fejfájásról, ingerlékenységről panaszkodnak.

Benedek Bálint

Szakértők szerint a fáradtságérzetért elsősorban a hormonháztartás változása okolható: az „alvási hormon", a melatonin, és a „boldogsághormon", a szerotonin szintjének ingadozása. Bizonyított, hogy télen, amikor kevesebb napfényhez jut a szervezet, fokozódik a melatonin-képződés, s megnő az alvásigény. A napok hosszabbodásával viszont több fény éri szervezetünket, csökken a melatonin produkció, és ez átmeneti zavart okozhat a bioritmusban. A szerotonin képződését a fény fokozza, ezért a szürkeség után a tavaszi napsütés feltölti a szervezetünket energiával.

A kimerültségért a hideg hónapokban megszokott étrend is felelős. A téli táplálkozás nagyrészt zsírban gazdag és kalóriadús, a nyárhoz viszonyítva kevesebb friss gyümölcsöt és zöldségfélét fogyasztunk, és így ásványi só- és vitaminhiány alakulhat ki. A folyadékpótlásról sem szabad megfeledkezni. Ilyenkor még több folyadékra van szükségünk, mellyel kitisztíthatjuk a téli hónapokban felgyülemlett méreganyagokat. Tanácsos naponta legalább 1,5-2 liter csapvizet, ásványvizet vagy cukormentes teát inni. Sőt a víz kívülről is sokat segíthet a felüdülésben: a reggeli váltózuhany segítségével egész nap frissek maradhatunk.

A testmozgás ugyancsak segíti feledtetni a depressziót. Tudományos vizsgálatok eredményei fényt derítettek a futás testi elégedettséget fokozó hatására. A testedzés során ópiátok (endorfin) szabadulnak fel, melyek egyértelműen jó közérzetet biztosítanak. A test mellett ápoljuk lelkünket is: gondolkozzunk pozitívan, legyen bennünk erős a hit, és az elkötelezettség a jó iránt. Ugyan a munkahelyen nehéz megállni, de kerüljük a felesleges konfliktusokat, viszont vállaljuk fel a megoldásra váró problémáinkat. Az emberi kapcsolatok segítenek a feszültség oldásában, foglalkozzunk még többet a családunkkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!