Életmód

2017.03.12. 15:25

Merjünk a szemünkbe nyúlni?

Mozizás 3D-ben, úszás, zuhanyzás - csak néhány élethelyzet, ami okoz némi problémát a szemüvegesek számára. Gondoljunk csak bele, mennyire nehéz például strandolni szemüveg nélkül, mikor az orrunkig sem látunk. Vajon kontaktlencsével könnyebb volna?

Rankasz Brigitta

A lencséknek számtalan előnye van, nem párásodik, sportolás közben nem okoz sérülést, ráadásul láthatatlan. Az élet egyszerűbb vele és minden szemtípusra, dioptriára készült változat. Kovács György optometrista azonban figyelmeztet: számtalan szabály van, amit be kell tartani, ha félre akarjuk dobni a szemüveget.

- A kontaktlencsét 14 év felett ajánljuk, hiszen akkorra lesz elég érett valaki, hogy betartsa a szigorú higiéniai szabályokat - kezdte a szakértő - A legfontosabb a kézmosás a lencse felhelyezése és kivétele előtt. A lencsét folyamatosan tisztítani kell, a tároló folyadékot pedig napi szinten cserélni. A hordási időre is jobb, ha figyelünk, hiszen a régi vagy a sokáig hordott lencse súlyos gyulladást idézhet elő - tanácsolta a szakértő, majd hozzátette: a benne alvás néhány kontaktlencse típus kivételével tilos!

A higiéniai szabályokat be kell tartani, de ez csupán kis áldozat a lencse nyújtotta előnyökkel. A modern kontaktlencsék általában lágyak, így szinte meg sem érezzük, hogy a szemünkben van, ráadásul sokkal szélesebb látóteret biztosít, mint a szemüveg. Léteznek havi, kéthetes, naponta cserélhető lencsék is, arról nem beszélve mennyi szín és forma áll rendelkezésre. Ha a tárcánk engedi, akár rózsaszínben is pompázhat íriszünk.

A kontaktlencse kényelmes, de viselése érdekében számtalan szabályt kell betartani
Fotó: Pezzetta Umberto

- Manapság szinte mindenféle lencse létezik, például multifokális az idősebbeknek, akiknek közelre és távolra is kellene szemüveg. Azoknak, akik sportolnak valamit, de hétköznap inkább a szemüveget részesítik előnyben, a napi lencse a legjobb választás. Ezt a fajtát egy használat után el lehet dobni. Speciális dioptriához, vagy az átlagosnál nagyobb szaruhártya görbülethez kifejezetten ajánlják a kontaktlencse hordását - sorolta Kovács György.

A számítógép előtt dolgozóknál és a sofőröknél igen gyakori jelenség, hogy a lencse szúrni kezdi a szemet.

- A pislogás által újítjuk meg azt a könnyfilmet, ami a lencsét fedi. Ha huzamosabb ideig csak egy pontra figyelünk, akkor kevesebbet pislogunk. Azoknak, akik ilyet tapasztalnak, jó, ha van a zsebükben valamilyen kontaktlencséhez kifejlesztett nedvesítő csepp - tanácsolta a szakértő.

A lencse praktikus, de egy jól megválasztott szemüveg öltöztet. Manapság annyira divatosnak számít, hogy néha olyan ember is hordja, akinek nem lenne rá szüksége. Aki nem akar a kontaktlencsével bajlódni, kedvére válogathat.

- A kerek formájú szemüvegek most jönnek vissza a divatba. A szaru- és műanyag keretek a legnépszerűbbek, de sokan keresik a vastagabb, karakteresebb és színes fazonokat is - mesélte Kovács György.

A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen, az pedig már csak rajtunk múlik, melyik megoldást választjuk látásunk javítására. Ha kontaktlencsére váltanánk, előtte fontos konzultálnunk egy szakértő optometristával vagy kontaktológussal, hiszen ő tudja megmondani, melyik típus a legalkalmasabb számunkra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!