Életmód

2017.01.29. 16:47

Pörgésben

Zalaegerszeg - Első pillantásra majdnem olyan, akár a szobakerékpár, persze a kocogás is hasonlít a maratoni futáshoz. A fitneszsportokat bemutató sorozatunk következő darabja a spinning.

Arany Gábor

- Az eszköz nyolcvanas évekbeli kifejlesztése Jonathan Goldberg nevéhez fűződik - kezdte Hajmási János zalaegerszegi testnevelő tanár, személyi edző a speciális eszköz. - Ultramaraton kerékpárosként 1988-ban rekordot állított fel, amikor az Arizonát átszelő közel 900 kilométeres non-stop versenyen 29 óra 46 perc alatt ért célba, és közel 4 órával megelőzte a teljes mezőnyt.

A történet szerint aztán megsérült, és az ötezer kilométeres Race Across America-ra készülve építette meg a speciális edzőkerékpárt, amit a garázsában kezdett használni, mégpedig zenére. Először barátaival osztotta meg a módszert, aztán egyre több követője lett.

A speciális teremkerékpárt Johnny G. Spinner néven szabadalmaztatta - idézte fel. - Az angol pörgő, forgó szó alapján elnevezett szerkezet lényege a robusztus felépítésen túl a speciális kormány, a változatos beállítási lehetőség, valamint a szabadonfutó nélküli, tehát „örökhajtós” nagy tömegű lendkerék. Az erőkifejtés, a hajtás ellenállása mechanikus fékkel egyszerűen szabályozható - írta le a szerkezetet.

- Nemcsak a teremkerékpár egyedi, a hozzá társuló edzésrendszer is az. Ez egyénre szabott és kiváló erőnlétet biztosít annak, aki rendszeresen gyakorolja, így a fitneszben és a versenysportban is népszerűvé vált. Hazánkban az ezredfordulótól kezdett elterjedni.

Közben megjelent a spinracing is, amiben már dominál a karmunka, és más zenére, más ritmusra folynak a gyakorlatok, mint a spinningben - magyarázta. - Népszerűségét annak is köszönhető, hogy ez a mozgásforma könnyen elsajátítható, az ellenállás, a terhelés pedig egyénileg állítható.

Jó kondíciót biztosít, segít a testsúly csökkentésében, és megadja mozgás örömét. Ez alapvetően az állóképességet javító, zenére végrehajtott, csoportos kerékpáros edzés. A 45-50 perc alatt a nagyobb ellenállású lassú mozgást, tehát a hegymenetet és kisebb ellenálláson végrehajtott síkfutásokat váltogatjuk.

Ezeket kiállva a nyeregből, illetve ülő pozícióban lehet végrehajtani. A spinracing emellett fejleszti a felsőtest és a kar izomzatát is. Jellemző a sportágra a sokakat megmozgató rendezvények, tartották már hazánkban is 50 órás maratoni tekerést, hatfős csapatokkal 128 résztvevővel.

A spinnig nem csak a fiatalok sportja, már serdülőkortól el lehet kezdeni és felső korhatár nélkül, egész életen át űzhető - mondta végezetül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!