Életmód

2017.01.15. 16:50

Öröm a siker alapja - Legrosszabb módszer: gyors eredményre törekedni

Zalaegerszeg - Az új év leggyakoribb fogadalma: változtatunk, az életmódunkon, ám ha pár hónap múlva számvetés készül, az eredmény gyakran nem szívderítő.

Arany Gábor

- Nagy az elszánás, a lendület kezdéskor, de ez hamar elfogy, ha túlzottak az elvárások magunkkal szemben - fogalmazott a zalaegerszegi Hajmási János, aki testnevelő tanári diplomával és táplálkozási tanácsadói, személyi edzői végzettséggel segít eligazodni a hozzá fordulóknak.

- Erre talán legjobb példa a fogyókúra, amit sokszor a visszahízás követ. A legfontosabb, hogy életvitelt kell változtatni oly módon, hogy az később is betartható legyen. Ezzel elkerülhető a visszahízás. Ehhez a táplálkozásunkat kell átalakítani és nem maradhat el a rendszeres mozgás sem - foglalt össze röviden.

Tapasztalatai szerint az év eleji fogadkozások hatására többen keresnek maguknak sportolási lehetőséget, illetve mind szélesebb azok köre, akik szervezetük jelzései alapján választják a mozgást.

- Ez főleg a negyvenes-ötvenes korosztályra igaz. Rendezettek a körülményeik, a gyerekeket felnevelték, elégedettek is lehetnének az életükkel, ám érzik, hogy testük rosszabbul bírja a terhelést, esetleg felszedtek pár kilót. Legrosszabb módszer ilyenkor gyors és látványos eredményre törekedni. Napi 1500 kalóriával nem lehet teljesíteni, ettől hanyatlik az erőnlét, romlik a közérzet. Márpedig a siker alapja az öröm, és az rég bizonyított tény, a jól megválasztott mozgás segít ezt elérni - mondta.

Hajmási János: - Lehetőleg a természetes mozgásformákat modellező eszközöket válasszuk Fotó: A szerző

Széles a választék: gyaloglás, futás, úszás, kerékpározás az alap, és még tucatnyi más mozgás, ami az erőnléten javít. (Ezek részletesebb ismertetsére később visszatérünk.) Télen a szabadtéri sportok az elszántaknak valók. Az otthoni edzéshez a néhány alapvető eszközön túl felkészültség, tudatosság, kitartás szükséges, enélkül elmarad az eredmény. Megoldás lehet a beltéri sport, persze ehhez terem és gyakran csapat is kell, illetve ott az edzőterem...

- Tény, a kezdéshez le kell győzni a gátlásokat, de ha a kezdő foglalkozáson túljut valaki, akkor megvan az első sikerélmény is, ami a motiváció alapja. Fontos, hogy ne essünk túlzásokba. Az egész testre ható 5-10 perces gimnasztika, bemelegítés után kezdjük el a nekünk tetsző vagy lehetőleg szakember által ajánlott, testhez álló mozgást. Azt ugyanis a kezdéskor érdemes tisztázni, hogy mit szeretnénk elérni és az alkatunkat figyelembe véve ehhez milyen út vezet. Lehetőleg természetes mozgásformákat modellező eszközöket válasszunk, ilyen például a kerékpár, futópad, elliptikus tréner. Ha jól döntünk, a siker se marad el, ami lökést ad a folytatáshoz - magyarázta.

A szakember e téren is a fokozatosság híve. Az első alkalom ne legyen megerőltető, egy-egy eszközt legfeljebb közepes intenzitással és 10 percig használjunk, a gépek között szüneteket, pihenőket tartva. Többféle mozgásformát próbáljunk ki, de összesen egy óránál többet ne töltsünk edzéssel és végén elmaradhatatlan az egész testre ható nyújtás, amivel megelőzhetők a sérülések, izomfájdalmak. Ezekkel a gyakorlatokkal fejlesztjük a légzési, keringési rendszerünket, az állóképességüket. Emellett véleménye szerint a leggyakrabban a törzset tartó izomzat szorul erősítésre, ez azokra különösen igaz, akik ülve dolgoznak.

Hajmási János szerint heti kettő edzés elegendő, ezek időpontját lehetőleg két főétkezést követően, délutánra tegyük, az öt óra körüli vagy azt követő időpont az ideális.

Az edzéshez folyadék és energia is kell. Ideális, ha másfél órával előtte könnyen emészthető, fehérjében gazdag ételt fogyasztunk lassan lebomló szénhidráttal. Ilyen például a szárnyas és zöldség köret, sajt és gyümölcs, tojás és a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek. Edzés közben pedig rendszeresen igyunk, gondoskodjunk a kalcium és magnézium pótlásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!