Életmód

2017.07.13. 09:29

Nem tud aludni a hőségben? - Mutatjuk az okát!

– A nyári hőségben jelentkező nehézkes alvás és elalvás inkább csak zavart alvásnak tekinthető, mint sem alvászavarnak, amit kezelni kell – mondta Pál Gyöngyi kaposvári klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta és családterapeuta.

– Valójában akkor áll fenn alvászavar, ha az éjszakai alvás hat és fél óránál kevesebb, az elalvás ideje hosszabb 30 percnél, és ha 30 percnél hosszabb éjszakai ébrenlétek fordulnak elő.

A szakember szerint, ha nem múlik el a nyári hőséggel a zavart alvás, fontos a megoldatlan feszültség, a belső, tudattalan konfliktus feltérképezése. Ugyanis az alvás rendellenességei számos pszichés problémát okozhatnak. A leggyakoribb alvási zavar az álmatlanság (insomnia), mely megnyilvánulhat az elalvás nehézségében, korai felébredésben és a kettő együttesében is. Az álmatlanság mögött állhatnak különböző élvezeti cikkek, de akár az alkoholizmus is. Nemkülönben a nyugati civilizációra leginkább jellemző túlhajszoltság, a túlzott megfelelési vágy, a nyughatatlan életvitel: mindent azonnal és gyorsan akarunk. Például házat építeni három hónap alatt, fogyni két hét alatt vagy nyelvet tanulni két hét alatt. Nincs idő a feltöltődésre, az ember kihasználja szervezetét, idegrendszerét, feléli önmagát és a környezetét.

A teljes cikket elolvashatja a sonline.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!