Életmód

2015.10.08. 11:40

Nem a chips miatt híznak a magyarok

Úgy esszük, hogy azt sem tudjuk miből van, mégis bűntudatunk van evés után. Bár fogyasztók nagy része kedvencének tartja, még mindig bűnös élvezetként gondol a chipsre.

Fél ugyanis a magas kalória- és sótartalmától és nem pontosan tudja, miből készül – derül ki egy felmérésből.

A magyarok fogyasztják szinte a legkevesebb burgonyaszeletet Európában, vagyis tévhit, hogy a chipstől hízunk. A sós snackek között – a kérdőívet kitöltők szerint – a chips a kedvenc, a második helyen osztozik a diákcsemege és a sós magvak, a harmadik befutó pedig a ropi. A chipsrajongók háromnegyede havonta többször is fogyaszt kedvenc termékéből, főleg otthon és házibulikban. Minden 10. ember már a munkahelyén is kibont egy-egy zacskóval, de jellemzően esti szórakozás közben esznek a legtöbben chipset. Jó hír, hogy a válaszadók 2/3-a csak étkezések között fogyaszt burgonyaszeleteket, hiszen a chips vagy más snackek semmiképpen nem helyettesíthetik az ebédet vagy a vacsorát. Egy adag (30g) mandula vagy chips 170-190 kcal-t tartalmaz, ezért alkalmas arra, hogy délután, uzsonnára fogyasszuk. Mint minden más élelmiszer esetén, a kulcs itt is a mértékletesség.

Európai viszonylatban keveset fogyasztunk belőle

Sokakban kelt aggodalmat a chips magas sótartalma. Az érték 1,5-1,9 százalék között mozog, ami közel azonos a kenyér sótartalmával, sőt, ez az arány néhány péksütemény esetében 2,6 százalék is lehet, a felvágottak között pedig nem ritka a 3-4 százalék.

A felmérést kitöltők leginkább az elhízástól félnek, emiatt nem csak a nők, de a férfiak közel felének is lelkiismeret-furdalása van a chips fogyasztása után. Ha kalóriát kell számolni, akkor a válaszadók az aszalt gyümölcsöket és az olajos magvakat tartják a leginkább energiaszegény snacknek, a chipset pedig a leghizlalóbbnak, holott ha 100 gr terméket veszünk alapul a chips és egy diákcsemege jellegű termék esetében, akkor a kettő kalória tekintetében nagyon közel jár egymáshoz. Ez persze nem jelenti azt, hogy mostantól sem burgonyaszeletet sem magmixeket nem szabad ennünk, hiszen a kiegyensúlyozott étrendben mindkettő elfér.

A magyarok európai viszonylatban nagyon kevés chipset esznek, a bolgárok után sereghajtók vagyunk az évi 390 gramm per fő átlagos fogyasztással. Mindez azt jelenti, hogy egy teljes év alatt elropogtatott chips kevesebb energiát tartalmaz, mint amennyit egyetlen nap alatt a megszokott étel- és italfogyasztásunkon keresztül magunkhoz veszünk. Tehát nem a chips a felelős a hazánkban tapasztalt elhízási hullámért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!