Életmód

2017.02.19. 12:55

Hot iron: megmozgat tokától bokáig

Kétkezes súlyzó, zene és sok mozgás. Röviden ennyi a kilencvenes években Németországból útjára indított fitnesz irányzat lényege, amit neveznek hot ironnak vagy más néven épp body pumpnak.

Arany Gábor

- Nagyon leegyszerűsítve, az aerobic és a súlyemelés keresztezésével fejlesztették ki - jellemezte a fitneszsportokat bemutató sorozatunk újabb alanyát Hajmási János zalaegerszegi testnevelőtanár és személyi edző. - Ma már elfogadott, hogy az egészség érdekében mozogni kell és kiegyensúlyozottan kell táplálkozni, de ez nem mindig volt így. Az alapokat a múlt század közepén Joe Weider rakta le azzal, hogy megváltoztatta a világ felfogását a mozgás, a táplálkozás és az egészség közötti kapcsolatról. Elsőként ő tett közzé információkat az edzésről, a táplálkozásról, a testépítésről, ő indította el a világhírhez vezető úton Arnold Schwarzeneggert is. Hatására számos irányzat kelt életre a fitnesziparban, ami hazánkban a rendszerváltás után, és főleg az ezredforduló környékén mutatott robbanásszerű fejlődést. Ma már rengeteg egyéni és csoportos mozgásforma között lehet választani, ám a népszerűségét kevés tudta tartósan megőrizni, közéjük tartozik a hot iron vagy body pump. Ez a Weider-féle alapokhoz nyúlt vissza, a rúdra, a kétkezes súlyzókra kidolgozott edzésrendszeréhez. Döntött törzsű emelések, bicepsz gyakorlatok, guggolások, fekve nyomás, nyak mögötti vagy mell előtti nyomások, kitörés, felhúzás, evezés. Ezt alakították át a fitnesz igényeire, és csoportos edzésformára koreografálták, talán ezért, különösen a hölgyek körében népszerű, de természetesen ajánlható férfiak számára is. Sérüléstől lényegében nem kell tartani, különösen ha az edző utasításait betartják, ezért kezdők is bátran nekifoghatnak. Az persze előny, ha valaki már került közelebbi kapcsolatba súlyzókkal - magyarázta Hajmási János.

Különböző ütemezések, felezések, pumpálások eredménye az izmok váltakozó intenzitású erőkifejtése
Fotó: Katona Tibor

A módszer kidolgozásában gyógytornászok, természetgyógyászok, testnevelők, nemzetközi fitnesz szakemberek és testépítők vettek rész. A gyakorlatokat alapvetően kétkezes, speciálisan erre a célra fejlesztett súlyzó szettekkel folytatják, és részei a 45-60 perces edzéseknek a saját testsúlyos, vagy tárcsákkal végzett mozgáselemek is. A klasszikus kétkezes súlyzós gyakorlatokból tehát így született koreografált torna. Az eszközök egyszerűek: 2,5 kilós műanyagrúd és háromféle méretű - 1,25-2,5-5 kilós - súlytárcsa, és lehet egyéb kiegészítőket, például step-padot is bevetni.

- Ebből is látható, hogy nem nagy terheléssel, viszont magas ismétlésszámmal, változó sebességgel és ritmussal zajlanak a gyakorlatok, zenére. Egyben kihasználva a közösség erejét is, hiszen csoportban nemcsak könnyebb, de elkerülhető vele a monotónia, az unalmassá válás is. Az edzés a bemelegítéssel és az óra végi nyújtással együtt több blokkból áll. Mindegyikben egy-két izmot és izomcsoportot terhelünk. Különböző ütemezések, felezések, pumpálások eredményezik az izmok váltakozó intenzitású erőkifejtését. A legkomplexebb edzésrendszernek tartom: személyre szabható a terhelés, könnyen megtanulható a gyakorlatsor, fejleszti az állóképességet, mondhatni: tokától a bokáig az egész testet átdolgozza, izmot épít, javítja a mozgáskoordinációt - fogalmazta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!