Életmód

2017.02.27. 20:47

Gyógytea frissen szedett csalánból

Alig vártam, hogy felébredjen téli álmából a csalán és megtépdessem a kis méregzsák első leveleit.

Fincza Zsuzsa

Ma még jól teleesszük magunkat fánkkal, sonkával, kocsonyával, de holnap eljő a hamvazószerda, s vele a böjti időszak. Amit kezdjünk a frissen sarjadt csalán jóvoltából egy alapos méregtelenítéssel. Aminek ugyebár amúgy is itt az ideje. Egy evőkanálnyi csalánlevelet aprítsunk fel, forrázzuk le egy csészényi vízzel, hagyjuk öt percig ázni, szűrjük le, szürcsöljük el.

Nem véletlenül a csalán a legelterjedtebb tisztító gyógynövényünk. Hatóanyagai oldják az anyagcseréből visszamaradt salakot, kipucolják az emésztőcsatornát és a vizeletkiválasztó rendszert. Kovasavval és flavonoidokkal turbózza a vízhajtó hatását, ami egyrészt jót tesz a vérnyomásnak, másrészt elősegíti a húgysav kiürülését a szervezetből - ezért érnek el kiváló eredményeket a köszvényesek egy egyszerű csalántea kúrával. E kiváló univerzális gyógyfű a megtisztított szervezetet egyúttal fel is tölti vitaminokkal, ásványi anyagokkal, s ezzel megelőzi vagy éppen megszünteti a tavaszi fáradtságot.

A méregzöld csalánlevek ugyanis csurig vannak A-, B-, C-, K- és az U-vitaminnal. Ez utóbbi elsősorban az immunrendszerünket erősíti, védi a sejtfalakat a sérüléstől, illetve krach esetén támogatja a regenerálódását, jelentősen lerövidítve a sebek gyógyulási idejét - ezáltal segíti megelőzni, illetve gyógyítani a gyomorfekélyt is. Ásványi sókban sem szűkölködik, különösen vasból, magnéziumból, cinkből, rézből rendelkezik jelentős készlettel, tartogat sok cserzőanyagot, glukokinint - ez a vegyület képes csökkenti a vércukorszintet - , fitoszterint és klorofillt, karotinoidokat, hogy csak párat említsünk a gazdag felhozatalból.

Túlzás nélkül mondhatjuk hát, hogy egy marék csalánlevél felér egy doboz agyonreklámozott multivitaminos étrend-kiegészítővel. Csak sokkal olcsóbb, s mert kéznél van és nem kell fáradozni érte, nem sokra becsüljük. Pedig ha vadon nem teremne, ültetnünk kellene. A szárított csalán már az ókorban felkerült a patikáriusok pultjára, teáját napjainkban italként a köhögés csillapítására, a gyomor és bélvérzések, a hurutok gyógyítására, az aranyeres bántalmak kúrálására, a bőrkiütések enyhítésére és vesehomok elhajtására ajánlják.

Külsőleg a bőrkiütésekre borogatásként, aranyérre ülőfürdőként, hulló hajra, korpás és zsíros fejbőrre mosóvízként használják. A legújabb kutatások eredményei szerint a csalán lesz az allergiások, a szénanáthások megmentője, olyan anyagokat tartalmaz ugyanis, amely természetes antihisztaminként hat, és megakadályozza, hogy a hisztamin allergiás tüneteket, orrdugulást, könnyezést, tüsszögést, viszketést váltson ki.

Egyelőre azonban örüljünk, hogy összecsipegethetünk egy méregtelenítő teára valót. Vigyázva persze, hiszen bár alig látszik ki a földből, máris visszacsíp, kis ampulláit már gyökérről teleölti a híres csalánméreggel. A csalánszőr tényleg olyan, mint egy injekciós ampulla, a hegye beletörik a bőrbe és vékony belsejéből az erősen irritáló folyadék bejut a testnedvbe és gyorsan terjed.

A csalánnal csíptetés ősrégi gyógyító mód, az orvostudomány szerint sem ördögtől való, ha a reumás testrészt kicsit megcsapkodják a frissen szedett csalánnal. Isiász és lumbágó esetén a méreganyag órákon át tartó melegérzéssel enyhíti a fájdalmat, a bőr kipirul, megduzzad, a bőrszövet sok vért kap, ami segíti a gyulladás lohadását, a lerakódások megszűnését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!