Életmód

2016.01.25. 20:14

Idősebbek is elkezdhetik: nyugdíjasok a monitor előtt

E-mail, fájl, pdf feltöltése, elektronikus űrlap – sokaknak mindez közérthető, ám többeknek ismeretlenek e szavak és műveletek. Ma, amikor az ügyintézések során olykor nélkülözhetetlen a számítógép, nehezen boldogulnak, akik nem ismerik ki magukat az informatika világában.

Keszey Ágnes

Napjainkban meghatározó a digitális írástudás, azaz a számítógépes ismeretek megléte és gyakorlati alkalmazása. Míg a fiatalok számára természetes az internet, a közösségi oldalak, az okostelefonok használata, vannak, akiknek nehéz lépést tartani a modern világgal. Sok esetben azonban a mindennapi életben is szükség lenne erre: egyre inkább terjed az elektronikus közigazgatás, az elektronikus ügyintézés.

– Most is gép előtt ülök és szerkesztem a klub éves beszámolóját – mondta Szirmai János, a keszthelyi Bethlen Gábor Nyugdíjas Klub elnöke, amikor telefonon hívtuk. – Magamtól tanultam meg a számítógép használatát, önszorgalomból, családi segítséggel. Enélkül ma már nem lehet boldogulni. Nem mondom, hogy könnyű, de sok mindent megismertem, amire szükségem van: tudok levelet küldeni, internetezni.

– A klubélettel kapcsolatos teendőkre használom a számítógépet. Ha valamiben elakadok, akkor segít a fiam vagy a feleségem. A klubtagok közel felével tartjuk a kapcsolatot így: e-mailben kapják a programokat, értesítéseket – mesélte a 65 éves férfi. 

– Szükséges és nagyon jó dolog, hogy a levelezéstől kezdve szinte mindent lehet számítógépen intézni. Az üzleti dolgokban is nélkülözhetetlen. Ma már éppen olyan, mint a telefon – véli Salamon Józsefné, Zsófi néni, az egyik keszthelyi nyugdíjasklub elnöke. 

Zsófi néni nem járatos az informatika világában, de tisztában van vele, hogy a gép mi mindenre ad lehetőséget. Elmesélte, hogy klubtársai közül sokan megismerkedtek a számítógéppel, néhányan hetven-, nyolcvanéves korukban. Ő maga nem szeretné megtanulni a kezelését, de segítségére volt már. 

– Előfordult, hogy nekem is kellett volna, de van gépe a lányomnak és az unokámnak, szóval meg van oldva a családban, és a baráti körben is tudnak segíteni. Nagyon jó érzés volt, amikor a kis unokám vidéken volt, lehetett vele beszélgetni és látni is – idézte fel Salamon Józsefné, aki a nyugdíjasklub elnökeként igencsak aktív életet él. Sok programra, rendezvényre járnak a klubtagokkal, így sokat kell egyeztetni, de ezt még a „régi” módon teszik. 

– Kéthetente tartunk klubnapot. Írott, hagyományos levélben kapok értesítést a rendezvényekről. Telefon segítségével is tudjuk értesíteni egymást: én felhívok hármat, ők is többeket, így láncszerűen megy a telefonálás – mesélte el a szokásos módszert Zsófi néni, aki számára a telefon a nélkülözhetetlen eszköz.

Borbélyné Verebélyi Judit számítógépes tanfolyamon is oktat. Elmondta: sokan térnek be a könyvtárba segítségért
Fotó: Keszey Ágnes

Vannak azonban olyan ügyek, amelyekhez mindenképpen számítógép és internet szükséges. 

- Az egyesületi tagoknak megtanítottuk, hogyan működik ez a rendszer. Akiknek pedig nincsen számítógépük vagy nem tudják kezelni, azoknak az önkormányzat elkészíti a jelentést. Viszonylag kevesen élnek vele, de akik kérik, azoknak nagy segítség – mondta el érdeklődésünkre Kovács Judit , a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület titkára. 

Máshol is segítenek azoknak, akik nincsenek közelebbi kapcsolatban napjaink elektronikus világával. A keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár például már több mint tíz éve e- Magyarország pontként is működik. 

– Számítógépekkel, internethasználati lehetőséggel is várjuk az olvasókat és az érdeklődőket. Több pályázat segítségével bővítettük és fejlesztettük az eszközöket, és rendszeresen szervezünk tanfolyamokat – tudtuk meg Pappné Beke Judit igazgatótól. Ezekre középkorúak és idősebbek is jelentkeznek, mert egyre többen érzik úgy, hogy haladniuk kell a korral. 

– Autodidakta módon sokan megtanulják a levelezést, de a letöltés, az ügyintézés már problémát okoz. Nem tudják kezelni az operációs rendszert, nem tudják, mi az, hogy fájl, hogy lehet letölteni, megnyitni, nyomtatni – tapasztalja a számítástechnikai tanfolyamokat vezető Borbélyné Verebélyi Judit könyvtáros. 

– A jövő az e-közigazgatás elterjedése miatt egyre inkább olyan lesz, hogy az adóbevallástól elkezdve számos mindennapos ügyet az interneten kell intézni, szükség lesz tehát beszkennelt, pdf dokumentumok kezelésére, hivatalos okmányok kitöltésére és feltöltésére. Az idősek nagyon szeretik, hogy olyan dolgokban is segítünk nekik, hogy egyáltalán hogyan fogják meg az egeret, mit hol találnak a billentyűzeten. Ezeket ismerhetik meg kezdő szinten, majd jöhetnek a másik turnusba, ahol megtanulhatják, hogyan kell internetezni, levelet küldeni – mutatta be a lehetőségeket a szakember. Érdekes példát is említett arra, hogy ma már az időseknek, esetleg hátrányos helyzetben élőknek is fontos az informatikai tudás, vagy hogy legyen lehetőség segítséget kérni. – 

Egyre inkább perifériára szorul az, aki nem járatos a világhálón. Az információszerzés, a mindennapos ügyintézés során szinte már nincsen olyan szegmense a mindennapi életnek, amihez valamilyen módon ne kellene informatikai tudás. Enélkül a jövőben nem lehet létezni. 

Munkatársa szavait kiegészítve a könyvtár vezetője, Pappné Beke Judit hozzátette azt is, hogy sokan érkeznek a könyvtárba hivatalos levéllel, amiben valamilyen jogszabály szerepel, s azt kérik, mutassák meg nekik, hogy hol, hogyan találhatnak rá a hivatkozásra, és hogy miről is szól – ebben is segítséget tudnak nyújtani. 

Vagy abban az esetben – melyre szintén szívesen emlékeznek –, mikor egy bácsi, hóna alatt egy laptoppal besétált, mondván: „a barátaimtól kaptam, mondják meg, mit csináljak vele”. 

– Nagy öröm volt, amikor később a 86 éves bácsi büszkén mesélte, hogy most már tud levelezni a külföldön élő unokájával. Vagy amikor egy idős házaspár elmondta nekünk, hogy azzal lepték meg a családjukat karácsonykor, hogy e-mailt írtak nekik – idézte fel Pappné Beke Judit és Verebélyi Judit a sokak számára rutinszerűnek számító eseményt, mely – főként az időseknek– nagy örömet is okozhat, ha úgy érzik, egy új világ nyílt meg előttük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!