Életmód

2017.07.10. 18:35

Hogyan tároljuk a gyógyszert nyáron?

BUDAPEST A gyógyszerek tárolása a nyári meleg hónapokban fokozott körültekintést igényel, hívta fel a figyelmet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

ZH-információ

Közleményükben azt írják: a gyógyszerek szempontjából a magas hőmérséklet kimondottan káros: általában gyorsul a hatóanyagok bomlása, így csökkenhet a készítmények hatása. Egyes esetekben káros bomlástermékek is képződhetnek. Ezért fontos a gyógyszerek megfelelő körülmények közötti tárolása.

A dobozokon feltüntetett információk és a minden gyógyszerkészítmény dobozában megtalálható betegtájékoztató információt nyújt arról, hogy egy-egy készítményt hogyan kell tárolni és meddig lehet felhasználni. A gyógyszercégek csak az előírt tárolási körülmények mellett, a felhasználhatósági időn belül vállalnak garanciát termékeik minőségéért.

Fontos, hogy a betegek a gyógyszereiket mindig az eredeti dobozban tartsák, így szükség esetén azonnal kéznél van a tárolás körülményeit is tartalmazó betegtájékoztató. A gyógyszerek hatályos kísérőiratai - azaz az alkalmazási előírás, a betegtájékoztató és a címkeszöveg - az OGYÉI honlapján megtalálható gyógyszeradatbázisból is elérhetőek.

Hőség idején semmilyen gyógyszert ne tartsunk például ablakban, ne felejtsük autóban, direkt napfényen, mert hő hatására megváltozhatnak a tulajdonságai, kérdésessé válhat az alkalmazhatóság. Ha egy gyógyszer szobahőmérsékleten (25-30 Celsius-fokon) tárolható, a monitorozó vizsgálatok során rövidebb ideig, magasabb hőmérsékleten is stabilnak bizonyult, így ezekben az esetekben nem kell különösen óvatosnak lenni. Hűtőszekrényben (2-8 Celsius-fokon) csak akkor tárolható gyógyszer, ha ezt a betegtájékoztató nem tiltja, mert ha a hőmérséklet túl alacsony, a készítmény állaga, minősége visszafordíthatatlanul megváltozhat, például egyes injekciók kifagyhatnak, átkristályosodhatnak. Ugyanez vonatkozik a fagyasztóban való tárolásra is.

A megvásárolt termékek tárolásáról pontos információkat nyújt a betegtájékoztató, olvassuk át figyelmesen! Illusztráció: shutterstock

Fontos betartani azt a szabályt is, hogy a gyógyszereket tartsuk elzárva a gyermekektől. A legjobb megoldás a zárható szekrény.

A különleges gyógyszerek tárolása fokozott odafigyelést igényel. A tartályos inhalátorok legfeljebb 30 fokon tarthatók, fagytól, hő- és napsugárzástól védve. Mint a legtöbb túlnyomásos tartályban, a gyógyszer hatása csökkenhet, ha a tartály hideg. A tartályt nem szabad összetörni, kilyukasztani vagy elégetni, még akkor sem, ha látszólag üres.

Az inzulintartalmú injekciók, injekciós tollak felbontás előtt hűtőben tárolandók, de nem fagyaszthatók! Használat közben, vagy ha a beteg tartalékként magával hordja, szobahőmérsékleten (maximum 25-30 fokon) tárolandók. Hőhatástól, direkt napfénytől, vagy ellenkezőleg, túlzott lehűléstől azonban az inzulint minden esetben óvni kell! Hogy megvédjük a fénytől, az injekciós üveget, illetve patront tartsuk a dobozában, penek esetén az injekciós toll kupakját tartsuk az injekciós tollon.

Ha bármilyen rendellenesség észlelhető a gyógyszerkészítményen - változik a színe, külleme, állaga, porlik, elfolyósodik, kifagy stb. - nem szabad felhasználni akkor sem, ha a megadott felhasználhatósági időn belül van, figyelmeztetett a gyógyszerészeti intézet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!