Életmód

2015.01.11. 12:30

Hasznos programokkal a depresszió ellen

Kiegyensúlyozatlanság, ingerültség, szociális kapcsolatok elhanyagolása, fokozott alvásigény és reggeli fáradtságérzet. A téli depresszió tipikus tünetei, melyek a mindennapi életre is rányomhatják bélyegüket.

Benedek Bálint

Ebből az állapotból mindig van kiút, csak a pszichológus véleménye szerint magunkba kell néznünk.

A depresszió ugyan személyiségfüggő, de bármikor jelentkezhet, ám télen különösen gyakori. Ilyenkor összefügg az évszakkal: a nappalok rövidülnek, az éjszaka eléggé hosszúra nyúlik, hamarabb sötétedik. A legtöbb ember esetében, akik télen hangulati problémákkal küszködnek, nem valódi téli depresszióról van szó. A déli országokban ritkábban fordul elő, például a Földközi-tenger régiójában szinte alig ismerik ezt a betegséget. Sokaknál már viszonylag korán, novemberben romlik a kedélyállapot éppen az esős, hideg idő valamint a fényhiány miatt. Általában nőket gyötör levertség, kimerültség, gyakran lesznek farkas éhesek, ekkor különösen az édességet kívánják. A rossz hangulattól a szociális kapcsolatok is korlátozódnak, a depressziótól szenvedők még magányosabbnak is érzik magukat, ami tovább súlyosbítja lelkiállapotukat.

A spinning nem csak alaposan átmozgatja az izmokat, de a lélekre is jó hatással van. Jankovics Ferencné Mónika lendületben. Fotó: Szakony Attila

- Ráadásul, aki egyedül töltötte az ünnepeket, az még könnyebben magába fordulhat – tette hozzá Dóber Valéria pszichológus. – A depresszióban szenvedők gyakran panaszkodnak, ugyanis ekkor legalább figyelnek rájuk, s ezzel felmentik magukat a cselekvés alól. Az elterelő hadművelet nem jó taktika, hiszen tetszik vagy sem tükörbe kell nézni! Megvizsgálva a nyomasztó hangulat valódi okait. Könnyen elképzelhető, hogy nem megy egyik percről a másikra, de megéri, ugyanis talán ez a módszer megakadályozza a következő hullámvölgyet.

A szakember szerint a depressziónak több kiváltó oka is lehet, előfordulhat, hogy az érintett az életében elmarta maga mellől azokat, akik szerették. Azonban sokkal gyakoribb a hozzátartozók halála utáni egyedüllét, s az ezzel járó kilátástalan állapot.

- Nincs mese, cselekedni kell, a szép hosszú estéket az önmarcangolás helyett filmnézéssel és könyvolvasással töltsük – folytatta pszichológus. – A hölgyek esetében a foltvarrás, a kötés és a horgolás is segíthetnek. A hasznos programok egyrészt elterelik a figyelmet, másrészt feltöltik a szervezetet energiával. Sőt még tíz perces séta is új dimenziókat nyithat, a magányosok például egy finom süteménnyel átcsengethetnek a szomszédjukhoz, melynek hatására barátságok szövődhetnek. A depressziónak nincs is mindig valódi alapja, pusztán sokak apróságot nagyítanak fel.

Dóber Valéria úgy érzi a sok szabadban töltött idő segít, ha ugyanis elegendő fényhez jut a szervezet, akkor sok boldogsághormon, szerotonin termelődik, ez pedig csökkenti a depresszív hangulatot. Ezen kívül a déli gyümölcsök, de az alma fogyasztása is különösen ajánlott, a sportolás pedig felszabadítja az energiákat. Persze a mínuszokban nem merészkedünk szívesen a szabadba, de nem érdemes kifogásokat keresni: egy lendületes spinning edzés épp megteszi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!