Életmód

2017.07.30. 15:15

Minden, amit a férfi arcápolásról tudni érdemes!

ZALAEGERSZEG Számtalan arckezelési tanács szól nap mint nap hölgyeknek, s bárki megtalálja a stílusához leginkább passzoló eszközöket a drogériák polcain is.

Kiss Gyöngyvér

Férfi bőrápolási termékekből szintén nincs hiány, ám a szakavatott segítség már jóval ritkább Kiss Izabella kozmetikusmester, szakoktató az erősebb nem képviselőinek arcápolásához javasolt pár praktikát.

Látványos különbség, hogy a férfiak bőre vastagabb, mint a nőké, de ha kicsit belemélyedünk a témába, azt is megtudjuk, hogy az urak kötőszövetének rácsos szerkezete sokkal stabilabb, feszesebb tartást is biztosít az alatta lévő zsírszöveteknek. Pórusaik is nagyobbak, ezért kevésbé hajlamosak a bőrszárazságra, sőt gyakoribb a zsíros bőr ezen nem képviselőinél. Mindezt szem előtt tartva az urak is egyre több időt fordítanak a bőrápolásra, kozmetikai kezelésekre. Kiss Izabella vendégei között is egyre gyakrabban fordulnak meg kamasz fiúk, sőt már az sem kirívó eset, hogy idősebb férfiak jelentkeznek be hozzá anti-aging kezelésre.

Kiss Izabella mesterkozmetikus a biokészítmények híve Fotó: A szerző

- A hormonális különbségekből adódóan látványosan eltér a férfiak bőre a hölgyekétől, ám általában mindkét nem képviselői ugyanazon problémákkal küzdenek. A tinédzser kori pattanások, majd később az idősebbeknél jellemző foltok, ráncok az erősebb nem képviselőit is zavarhatják - jegyezte meg Kiss Izabella, aki a férfiak kezelésénél is a biokozmetikumokat részesíti előnyben. Így már sorolja is a gyógynövényeket, illóolajokat, amelyek nagyszerű hatással lehetnek egy pattanásos fiú arcára, s ezáltal önbizalmára is:

- A tinédzserek bőrével a teafaolaj, a petrezselyemmagolaj, a kakukkfű, a borsikafű és az oregánó csodákat tehet. A tökmagolajat akár megenni, akár külső kezelésként is ajánlom, mivel többszörösen telítetlen zsírsavai okán gyulladáscsökkentő - mondta a szakember, s megosztott velünk egy igazán hatékony pakolás receptjét is, amihez különösebb konyhai tapasztalat sem szükséges.

- Sokan nem szeretik az élesztőt, de bőrünk táplálása szempontjából kifejezetten ajánlott fogyasztani. Rengeteg B-vitamint tartalmaz, sőt egy béta-glükán nevű anyagot is, mely az immunrendszer támogatója. Ebből a vitaminforrásból kiváló ápolópakolást is tud magának készíteni egy tinédzser, nem kell mást tenni, mint egy harmad élesztőt egy teáskanál natúrjoghurttal, 2-3 csepp tökmagolajjal és egy fél mokkáskanálnyi mézzel összekeverni, s felkenni a problémás bőrfelületre. Az így kapott kence 15-20 perc alatt a bőrre szárad. Ez után csak le kell dörzsölni, a maradékot letörölni - ajánlotta a szakember a házi praktikát gyulladásos, pattanásos bőrre.

Gyakori férfiaknál a seborrhoeas dermatitis. Horváth Rafael a kezelésen Fotó: A szerző

De a kritikus kamaszkoron túllépve sincs sokkal könnyebb dolga az uraknak, hiszen jön egy újabb problematikus témakör: a borotválkozás. A kozmetikus azt ajánlja, a borotválkozás utáni krémek jó, ha tartalmaznak kevés faggyúmirigy termelődést-, gyulladást csökkentő, hámképző és antiszeptikus hatóanyagot is. Fontos, hogy a termékek kiválasztásánál ne az illatot, hanem a hatóanyag összetételt tartsuk szem előtt. Ehhez bizonyos weblapok is a segítségünkre lehetnek, amikre csak beírjuk a termék nevét, s már fel is sorolja az összetevőket és azok mibenlétét. Így például jelzik a manapság egyre gyakrabban emlegetett SLS-t, azaz sodium-lauryl-sulfate-ot is, amivel jobb vigyázni nemtől függetlenül mindenkinek, mivel rövidtávon bőrszárazságot, irritációt okozhat, hosszútávon pedig súlyosabb problémák is visszavezethetők erre az anyagra.

Egy bizonyos életkoron túl a férfiak is igénylik a tartalmasabb, öregedési tüneteket lassító kozmetikumokat, kezeléseket. A legtöbb kozmetikai cég fókuszáltan e célcsoportra készít termékeket. Kérjék bátran a kozmetikustól e kezeléseket!

- Gyakran találkozni fiatal és középkorú férfiaknál seborrhoeas dermatitis-szel - említ egy másik az uraknál is jelentkező elváltozást Kiss Izabella. - Ez a bőrtünet piros, hámló foltokban a hajtőnél jelentkezik, aztán le tud húzódni a homlokra, a szemöldökre, az arcra, az orr két oldalára is. Azt figyeltem meg, hogy általában az érzékenyebb lelkű, zsíros bőrű férfiaknál jelentkezik. A probléma gyökere általában pont az érzékenységükből, csökkent stressz-tűrő vagy kezelő képességükből fakad. A stressz a gyomrukat, emésztőszervrendszerüket érinti, s ez aktívabbá teheti azokat a gombákat, amelyek az ilyen jellegű gyulladásokért felelősek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!