Életmód

2016.09.26. 20:00

Tanácsok Gulogi László zalaegerszegi mesterszakácstól

Zalaegerszeg - A konyha rég nem a hölgyek kizárólagos terepe. Izgalmas otthoni estének nézhetünk elébe, ha férfiak kötnek kötényt.

Mikó-Baráth György

A legprózaibb indok arra, hogy egészségtelenül együnk, ha nem mozgunk túl otthonosan a konyhában ahhoz, hogy ételeket varázsoljunk az asztalra. Felkerestük Gulogi László mesterszakácsot, aki 13 éve dolgozik, egy év alatt harminc kilótól szabadult meg, így, ha valaki, hát ő tisztában van azzal, hogy mit jelent az, egészségesen étkezni.

Gulogi László mesterszakács Fotó: Mikó-Baráth György

- Léteznek-e olyan receptek, amit akár kollégisták is el tudnak készíteni?

- Ha van egy kenyérpirító sütőnk, már azzal is sok mindent ki lehet hozni - kaptuk a választ. - A két kenyér közé rakhatunk mondjuk bacont, tojást, egy kis hagymát és szépen összesül. S, ha már szendvicsek. A vajkrém bármivel keverhető! Veszünk a boltban bármilyen kolbászt, azt apróra vágjuk, teszünk hozzá egy kis hagymát, összeturmixoljuk és lesz egy házi kolbászkrémünk, s legalább erről tudjuk majd, hogy biztosan hús van benne. Munkából jövünk hazafele, ugorjunk be a zöldségeshez. Bármilyen zöldséget vehetünk, ami szép és olcsó, összepirítjuk valamilyen hússal, rakunk bele egy tejfölt és kész. De el kell ismerni, ha az egyszerűséget helyezzük előtérbe, akkor a tojás a numero eins ! A rántottánál én kis tejszínnel vagy tejjel szoktam lazítani a tojást. Fontos, hogy forró serpenyőbe rakjuk. Ebbe is mehet bármilyen zöldség, vagy bacon, szinte bármi. Tojáshoz fűszerekből só, bors illik, hiszen annak van alapvetően egy jó ízvilága.

A szendvics kimeríthetetlen variációs lehetőséget biztosít

Még két egyszerű ételről hallhattunk, amit könnyen fel lehet dobni. Az egyik a bundáskenyér. Itt a tojásba tehetünk apró vágott hagymát, kis fokhagymát is, csak arra vigyázzunk, hogy ne égjen el az olajban. A tojást érdemes fűszerezni is, új színt ad.

A másik varázslat a körözött. Nem kell mindig a megszokott paprikáshoz ragaszkodni, finom tormakrémmel, egy kis újhagymát bele és a végén tejföllel lazítjuk.

Lászlótól azt is megtudtuk, a ropogtatni valókat is könnyedén elkészíthetjük otthon, s még olcsóbban is jövünk ki, mintha boltban vennénk.

- Kifliből is lehet kétszersültet készíteni, karikára vágjuk, serpenyőben megpirítjuk, kis pirospaprikát rá és meg is van a ropogtatni való.

- Mi legyen a kezdő konyhatündérek első főtt étele?

- Kezdjük a rizzsel, rengeteg mindennel fel lehet dobni. Kurkumát vagy bármilyen zöldséget be lehet dobni a rizs közé. Egyszerűen készíthetünk rizottót is, sima rizzsel is meg lehet csinálni, kicsit totyogósra főzzük, mehet bele kis csirkemell, megpirul a serpenyőben, sőt, akár a szendvicssütőben is, kis sajt bele, és kész is a rizottónk.

Mesterséfünk az édesszájúaknak először a megmaradt kiflit, zsemlét javasolja házi mákos gubává lényegíteni. Kis tej, vaníliás cukor, mák, kis vajon átpirítva és kész is.

Ha az egyszerűséget helyezzük előtérbe, akkor a tojás a nyerő választás



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!