Életmód

2016.03.14. 08:19

Erőemelőnek lenni nem könnyű

Manapság fénykorukat élik a különböző típusú és stílusú edzőtermek, fitnesz centrumok, ahol alakformálás, súlynövelés, testépítés vagy csak kardió edzést végezhetünk. A tesztoszteron és az adrenalin szinte vágható egy ilyen helyen, de vajon hányan tudják, hogy az erőemelők is itt készülnek.

Jóna István

Március első hétvégéjén a zalaegerszegi Hagyma GYM SE. látta vendégül az ország egyik legjobbjainak számító isaszegi Sebi GYM SE. erőemelőit. Hajmási György az egyesület elnöke vezettet körbe, aki elárulta fontos számukra, hogy a legjobbaktól tanulhatnak.

- Közösen edzünk, közösen étkezünk és együtt az egész csapat. Közben rengeteget beszélgetünk a sportról, étkezésről, technikákról. Közösen készültünk az április 30- május 1 közötti, a Somogy megyei Tabon rendezendő RAW Erőemelő Magyar bajnokságra. Egy rutinos csapat, válogatottakkal teletűzdelve segített nekünk a technikánk fejlesztésében és a megfelelő edzésprogram kialakításában.

Ottlétemkor rengeteg szempár figyelte az erőemelők edzését. Természetes, hogy kíváncsiak az emberek, mert nem mindennap láthatják a sportág legjobbjait.

-Igazából sokan nincsenek is tisztában az erőemeléssel- világosít fel Sebestyén Tamás, a Sebi GYM SE. vezetője, többszörös Fekvenyomó - Erőemelő Magyar bajnok és válogatott kerettag, e sport elkötelezett híve. - Erőemelésben két szakágat különbeztetünk meg. Az egyik az erőemelés, ami guggolásból, fekve nyomásból, felhúzásából áll. A másik a fekvenyomás. Edzettem, volt viszonyítási alapom, hogy a koromhoz és a súlyomhoz képest mire vagyok képes és 17 évesen megmérettettem magam. Az első időben csak fekvenyomó voltam.

A kiváló sportolónak igaza van, mert jómagam sem tudtam túl sokat a sportágról, de kíváncsian hallgattam Csernyánszki Csabát, háromszoros magyar bajnok erőemelőt, aki három különböző súlycsoportban érte el sikereit.

-Magyarországon az erőemelés a testépítésből gyökeredzett ki úgy a 70-es években. A sportolók a testépítő módszerekkel próbálják ezt a szakágat művelni. Ez sajnos egy rossz irány. Ezekkel a találkozásokkal, mint most Zalaegerszegen ezt próbáljuk megváltoztatni az emberek fejében. Természetesen kíváncsi voltam rá, mi a különbség:

-Más a cél. Ez egy specifikus sportág. Speciális, a sportágnak megfelelő edzésmódszerek és technikák vannak, és más súlyokon dolgozunk. A testépítésnél a cél, hogy az izmainkat megdolgoztassuk és a súly, amivel dolgozunk csak másodlagos. Az erőemelésnél pont fordítva van, itt a lehető legnagyobb súlyt szeretnénk felemelni olyan technikával, amit a versenyen a bírók majd elfogadnak. Óriási különbség.

Csaba rávilágított arra is, hogy a testépítésben az emberek szeretnek bukásig edzeni, amíg össze nem esnek. Elmondása szerint itt ezt nem szabad elkövetni. Ez egy hosszú távú folyamat, egymásra épülő edzésekkel fél év telik el, hogy egy kiélezett versenyen a csúcsformát hozhat egy sportoló. Jobban figyelni kell, hogy olyan terhelést kapjon az izom, amit még éppen, hogy ki tud pihenni az ember. Gyakorlatilag ott táncolnak a tűrőképességük határán, de sohasem lépik át azt.

A következő kérdés automatikusan bukott ki belőlem, ami arra irányult, hogy mi különbözteti meg, mai a legfőbb ismérvei az erőemelőnek?

- Ezt fejben is bírni kell, tehát fontos az összeszedettség. Nagyon fontos, hogy a monotonitás tűrőképessége nagyon magas legyen, mert hasonló gyakorlatokat kell végeznie nagyon hosszú időn keresztül a sportolónak. A testépítésben több a variáció. Fontos a genetika, erősek legyenek az ízületei. Maximálisan kell fókuszálni. Nyitottság is kell, hogy el tudjon szakadni a múlttól és befogadni az új technikákat, mivel ez viszik előre a sportot.

Beszélgetésünk közben folyamatosan cserélődnek a riportalanyaim, és egy-egy kérés is elillan az edzést segítők felé: -Nekem húszra tedd! vagy, Figyelj a fogásra!

Csabát, aki néhányat guggol, közben Sebi, azaz Sebestyén Tamás váltja, aki a változásról és a lehetőségekről beszélt:

-1996-ban a testépítő és erőemelő sportág szétvált. Kevés az olyan fórúm, ahol a sportolók megoszthatják egymással a tapasztalataikat és segíthetik egymást. 2003-ig aktívan versenyeztem, de elegem lett a doppingszerektől erős versenyzőkből és a színvonaltalan versenyekből és egy időre abbahagytam. 2006-ban a szövetség és az állam bevezette a doppingellenőrzéseket és kötelező teszteket és így valamelyest megtisztult ez a sport. 2009-ben úgy döntöttem visszatérek és még abban évben megalakult a Sebi GYM Sportegyesület Isaszegen. Szembesültünk azzal, hogy az állapotok nem változtak, sem technikailag, sem formailag. 2013-ban felmerült az igény, hogy edzőtábort szervezzünk, ezért elhatároztam, hogy saját kezembe veszem a dolgokat és az álom 2014-ben valósággá vált, az első edzőtábor megszervezésével. A nagy sikerre való tekintettel a következő évben a másodikat is megrendeztük és idén jön a harmadik. Erre a vérfrissítésre volt szüksége a sportnak, ami pont arról szól, hogy azok az egyesületek, akik nincsenek teljesen tisztában a sportággal, az edzésterveknek híján vannak, lehetőséget kapnak a tanulásra magyar és külföldi szakemberek segítségével.

Az edzésmunka mellett a táplálkozás is nagyon fontos szerepet kap. Az étrendben fontos a fehérjebevitel hús, tojás, sajt, túró, a minőségi szénhidrát, plusz a táplálék kiegészítők fogyasztása! Elmondása szerint az eredményhez fontos a minőségi étkezés!

Hozzávetőleg 1000 igazolt sportoló van Magyarországon, ami meglátásuk szerint nagyon kevés. Összehasonlítva a népességben kisebb Norvégiával, ahol 6000-en űzik ezt a sportot. Nagyon perifériás sportág. Az emberek nem tudnak róla. Az olimpiára szeretnének bejutni, de a súlyemelés mellett ez nehéz lesz. Ez egy konditermi sportág. És egyelőre úgy is kezelik.

Hajmási György büszke a csapatára, amelyben sok tehetséges fiatal foglalkozik az erőemeléssel. 2013-ban vettek részt először a Magyar Bajokságon és 2014-ben az előkelő negyedikek lettek csapatban. Folyamatosan fejlesztik magukat és egyéni érmeket szeretnénk szerezni a következő versenyeken Meglátása szerint ennek a közös munkának a gyümölcse két éven belül fog igazán beérni.

Sebestyén Tamás elmondta, hogy a mai napig összetévesztik őket az erős emberekkel és a súlyemelőkkel. Hangsúlyozta, érez magában annyi erőt és energiát, hogy a napi munka mellett, segítőivel előbbre tudják vinni ezt a sportágat. Nagyon kevés versenyzési lehetőség van, főleg a fiataloknak. Kevés a mecénás, a sportolók saját erejükből készülnek. Sebi 2013 és 2015 között az év fekvenyomója volt. 103 kilósan 302,5 kg-ot nyomott, emellett Európa bajnoki bronzérmes. Csak összehasonlításképpen egy ugyanilyen kvalitású és sikeres orosz versenyző az eredményeivel eltartja a családját.

-Második úttörői vagyunk a sportágnak Magyarországon. A közösségi portál nagyhatalom, próbáljuk magunkat népszerűsíteni. A találkozások, a közös edzések az edzőtáborok mind azt szolgálják, hogy minél szélesebb kör megismerjen bennünket és az erőemelést.

Az egerszegiek tehát találkozhattak a kiváló versenyzőkkel és emberekkel és egy lökést kaphattak a mindennapi munkához, felkészüléshez. Követendő példa lenne ez a fajta elhivatottság és elszántság, amit az erőemelők tesznek és képviselnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!