Életmód

2015.12.15. 09:21

Életeket menthet az egészségügyi szűrés

Zalaegerszeg - Az szűréssel már korai szakaszban felfedezhető rákbetegségek okozzák a daganatos halálozások harmadát megyénkben.

Arany Gábor

Erről is szó esett hétfőn a megyei kormányhivatalban, ahol egészségnapot rendeztek. Dr. Sifter Rózsa főigazgató a rendezvény kapcsán tartott sajtótájékoztatóján elmondta, kiemelt feladataik között idén is szerepel a munkahelyi egészségfejlesztés. Ennek részeként komplex módon tervezték programjaikat, amelyek központjában az EMMI által meghirdetett „Szűrési Staféta” elnevezésű, országos mozgósító kampány áll. Ebbe igyekeztek bevonni az összes, tehát ezernél több zalai kormánytisztviselőt, akiknek biztosították, hogy munkaidőben részt vehessenek a szűrővizsgálatokon.

Felhívást intéztek a zalai munkáltatókhoz, állami és magán cégek vezetőihez, hogy tegyék lehetővé dolgozóik számára az egészségügyi szűréseken való részvételt - ehhez eddig 30 munkahelyi vezető csatlakozott. Mint a főigazgató utalt rá, Magyarországon 30 ezernél többen halnak meg olyan daganatos betegségek következtében, melyek jelentős hányada korai, tünetmentes állapotban szűrővizsgálattal felismerhető és jó eséllyel gyógyítható. Ennek dacára megyénkben is majd’ minden harmadik rosszindulatú daganatos betegség okozta halál valamelyik szűrhető betegség miatt következik be.

Dr. Paizs Teréz főosztályvezető, megyei tisztifőorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a leggyakoribb, jól szűrhető betegség közé tartozik az emlő- és a méhnyakrák, ami a 45 év felettieket legjobban veszélyezteti. A szűréseken való részvétel azonban alacsony, 50 százalék körüli miközben ezen a téren mérhető javulást legalább 70 százalékos megjelenési arány mellett lehetne elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!