Életmód

2016.05.25. 14:26

Apák a realitás talaján

Lenti – Mitől férfi a férfi? Hogyan alakul ki az apaszerep és milyen elvárásoknak kell megfelelniük az édesapáknak? Fábry Zoltán pszichológussal az apa és gyermek kapcsolatáról beszélgettünk a megyei pedagógiai szakszolgálat lenti tagintézménye és a városi könyvtár által szervezett programon.

Korosa Titanilla

-  Ahhoz, hogy egy férfi apaként funkcionáljon elengedhetetlen, hogy a férfiasságában erős és stabil legyen – kezdte a szakember. – Előfordul, hogy a túlzott anyai szeretet miatt a gyermek nem tudja kialakítani a független, erős önértékelését és a kisfiúból nem válik felnőtt férfi. Véleményem szerint a felnőtt férfi az, aki autonóm módon képes arra, hogy a kihívásokkal szembesüljön, önerejéből megoldja azokat és bír a realitás képességével. Ez azt jelenti, hogy az életben mindig vannak kihívások és nem tehetünk úgy, mintha burokban élnénk. Ahhoz, hogy egy férfi apaként funkcionáljon elengedhetetlen, hogy a férfiasságában erős és stabil legyen – kezdte a szakember.  – Előfordul, hogy az anyai szeretet eltúlzása miatt a gyermek nem tudja kialakítani a független, erős önértékelését és a kisfiúból nem válik felnőtt férfi. Véleményem szerint a felnőtt férfi az, aki autonóm módon képes arra, hogy a kihívásokkal szembesüljön és önerejéből megoldja azokat. A férfinek kell a realistás képességével bírnia. Ez azt jelenti, hogy az életben mindig vannak kihívások és nem tehetünk úgy, mintha burokban élnénk, vannak problémák, de azért, hogy megoldjuk, ez egy férfi üzenet. Ha a kisfiúból nem lesz férfi, megbillen a férj szerepe és nem tudja a stabil apaszerepet sem közvetíteni. Az erős apaszerep azért kell, hogy az anyák szeretetét kompenzálják. Az anyai szeretet létszükséglet, de az apának sokszor meg kell mentenie a gyermeket a túlzott anyai pátyolgatástól. Nem a partner leépítésével, hanem vonzást képezve fiúgyermeke iránt. Ha a gyerek valamit, valakit csodál, akkor olyanná akar válni. Ha ez nincs, vagy elnyomja az anyai szeretet, akkor az apa nem lesz vonzó minta számára és nem is tud vele azonosulni. Csodálni csak azt lehet, aki kompetens és meg tudja oldani a problémákat.

Fábry Zoltán pszichológus: Ahhoz, hogy egy férfi apaként jól teljesítsen, fontos, hogy férfiasságában erős és stabil legyen Fotó: Korosa Titanilla

Persze a feleségnek, mint nőnek is szüksége van a férfira. A nők biztonságra vágynak.

-  Mikor gyermek születik, a nők számára beszűkül a világ és kell melléjük egy erős, stabil férfi, akire támaszkodnak - folytatta. - Nagy feladat az apák számára, hogy megtanítsák gyermeküknek, hogy a valóság és annak nyers szabályai miről szólnak. Így arra is, hogy mindennek van következménye, hogy hiába akarunk valamit és küzdünk érte, minden mégsem sikerülhet.  Az anyák természetüknél fogva aggódnak, jelzik a veszélyeket. A férfinek erre kell tudni reagálni: igen, a világban vannak veszélyek, de nem vagy eszköztelen. De nem elég, hogy leülök és elmagyarázom, hanem mutatni is kell a mintát.  A gyermek életében az első idegen az apa. Ha jó a párkapcsolat a gyermek számára az lesz az üzenet az anyától, hogy az idegentől nem kell félni. Aztán, ha a gyermek azt látja, hogy az apa szereti az embereket, az lesz az üzenet lesz, hogy a külvilág nem veszélyes. Ha az apa csak keveset van együtt a gyermekkel, akkor kevésbé hat a minta. Ha nincs apa, akkor csak az óvatosság, veszély  üzenete marad az anya részéről és előfordul ebben az esetben, hogy a gyermek visszahúzódóvá válik. Egyre több a szorongó gyerek nem csak a teljesítményt illetően, hanem a társas kapcsolatokban is, nem tudnak bánni az emberekkel, mert nincs minta.

A szakember példákat hozva arról is beszélt, az apákat többször éri az a vád, hogy keveset vannak otthon. Ennek hátterében az áll, hogy míg az anya gyermekével mániás, addig a férfi a munkájával.

- A férfi önértékelése a munka világában elért sikerektől függ, a nőké a kapcsolatoktól  - magyarázta a pszichológus. - Ha a gyermek látja, hogy az apja szereti a munkáját, azt nem kell tanítani, lemintázza, nem kényszerként éli meg, látja, hogy az jó és uralható. A gyermeki csodálatot vissza is kell, kell dicsérni a gyereket. A gyerek látja, ha hazudunk, ha csak szóval dicsérünk, de arcunkon mindez nem tükröződik, pedig erre van szükség. Kamaszkorban a fiúk – jó esetben - elkezdenek rivalizálni az apával és nagyon bizonytalanná válik az önértékelésük. Átalakul a testük is, és ha nem harmonikus a változás az nagyban hat az énképre, tele vannak ebben az időszakban a gyerekek szorongással. Ilyenkor fontos, hogy az apák kiálljanak és támogassák gyermeküket. Ha elkezdenek randizni a lányok, kell az apa, hogy a lányok nagyobb biztonságban érezzék magukat. A gyerekek egyébként egyre inkább rettegnek a felnőtté válástól, mert azt látják, hogy a felnőttek aggódnak, tele vannak problémákkal, amikkel nem tudnak mit kezdeni és egyre kedvetlenebbek. Ez a gyermekeknek ijesztő. Időnként nem árt, ha látják szüleik vicces oldalát is.

Sokszor halljuk, hogy régen más volt a világ, mára sok dolog megváltozott. A szakember szerint ez leginkább a közösségi kapcsolatok minőségének romlását jelenti.

-  Ma jóformán csak az anyán és az apán múlik, hogy mit tanul a gyermek a világból, míg régebben ez a közösségen múlott – mondta Fábry Zoltán. - A munka és karrier oltárán nem lehet feláldozni a kapcsolatokat. Agyunk úgy lett kialakítva, hogy kell, hogy közösséghez tartozónak érezzük magunkat, mert a magányt nem bírjuk. Ezzel szemben az emberek kezdenek izolálódni. Ha kívülállónak érezzük magunkat, egyre nehezebben küzdünk meg az élettel. Az ember egymaga tökéletlen, de egy közösséghez tartozva, tagjaira számítva erősebbek vagyunk.

A beszélgetés kezdetén megfogalmaztuk már milyen az igazi férfi. De arról is szót kell ejteni, hogy talán ez a szerep is átalakulóban van.

- Magam is tapasztalom, hogy egyre nagyobb a tét, a nők egyre több jellegzetes férfi tulajdonságot vesznek fel, amit a férfinak, szerepük mellett überelniük kell – tette hozzá. - A férfiak egyre többen és többször bizonytalanodnak el és szorongással reagálnak olyan nőkkel szemben, akik legalább olyan okosak és ügyesek abban a világban, ami korábban a férfiaké volt. A nők többsége - saját bevallásuk szerint – az okos férfiakat csodálja, viszont a nők is egyre kompetensebbek a karrier építésében. Ez nem probléma, de felmerül a kérdés, hogy ez jó-e a nőknek? El kell gondolkodni azon, hogyan változtatja meg a társadalom a férfi szerepet, milyennek is kell lennie korunk férfijának? Manapság minden megkérdőjelezhető és nincs kapaszkodó például a kamaszoknak, hogy milyenek is legyenek. Kissé anarchia állapot van a társadalomban, egyre nagyobb a bizonytalanság okozta szorongás.

Hova vezet mindez? – tettük fel a kérdést.

- Talán oda – mondta zárszóként Fábry Zoltán - ami amúgy is erősödik is a világban, vagyis, hogy nem számíthatok másra csak magamra és ezzel rúgunk egy szép öngólt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!