Életmód

2016.05.22. 16:45

A természet patikája - Fenyők, bodzák, ürmök, lósóskák és libapimpók

Alsónemesapáti - Szombaton teljesült a Harangláb Kulturális és Faluszépítő Egyesület arra a napra vonatkozó minden kérése: verőfényes napsütés köszöntötte a III. fűvésznapi rendezvényüket, ami minden eddiginél több érdeklődőt vonzott.

Fincza Zsuzsa

Közel 150-en húztak túracipőt, s jelentkeztek az egyesület főhadiszállásául szolgáló Bodza-tanyán, hogy egy egészséges séta keretében Takács Ferenc kertészmérnök, gyógynövényszakértő kalauzolásával gyógyító növényekkel ismerkedjenek.

Induljunk hát! Még ki sem érünk a Bodza-tanyáról, máris lecövekelünk és bámuljuk a májusfát, amit erdei fenyőből faragott a haranglábas férfinép. A hosszú tűlevelű fenyő közismert gyógynövény, a rügyes hajtásvégből és a tűlevelekből a gyógyszer-, és a kozmetikai ipar illóolajat készít, s a gyantáját is hasznosítják. Mi odahaza - miként idegenvezetőnk javasolja - a tűlevelekből teát készíthetünk - köptető, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő erejének heptikás időkben jó hasznát vesszük. Állítólag a gyomorégést is csökkenti. No, de a lucfenyő se csak karácsonyfának jó! C-vitaminban dúskáló zsenge hajtásaiból frissen szirupot, szárítva teát készíthetünk.

Az ezüstös levelű libapimpó mindenféle kóros vérzés, aranyér és csontritkulás természetes medicinája - mutatja Takács Ferenc. Ezúttal vagy 150-en jelentkeztek a gyógynövénytúrára
Fotó: Fincza Zsuzsa

A bodzafákat már jó barátként köszöntjük. Szakértő kalauzunk hozzáteszi, nincs igazuk azoknak, akik a nyáron nyíló alacsonyabb változatot mérgezőnek kiáltják ki, mert mind a két fajta bodza tetőtől talpig gyógynövény.

Az útszéli fűzfák elég zsengék ahhoz, hogy a kérgéből, leveléből lázcsillapító teát forrázhatnánk magunknak, lépten-nyomon útifüveket is szedhetnénk, a széles kereklevelűt, hogy sebeinket gyógyítsuk, a lándzsásat, hogy bronchitisünket és köhögésünket kúráljuk. Nap mint nap rajtuk taposunk és eszünkbe se jut, hogy a lóherék is gyógynövények, a virágteájukat máj-, epe-, cukorbaj, reuma ellen javallják a népgyógyászok, de nemrég a tudósok tumorellenes hatásukat is kimutatták. A szerény kis százszorszép, vagy ahogy errefelé becézik, a réti pipitér ehető virág, a gyógyászatban a homeopátia rándulások, bőrbetegségek kezelésre készít belőle patikaszert.

A szép, daliás fekete ürömnek Takács Ferenc is megörül, feléjük csak a fehér üröm terem. A fekete az ürmösborok, a vermutok, a fehér az abszintek ízesítője. Mindemellett persze gyógynövények is, a fekete üröm emésztést segítő képességét a konyhában fűszerként is érdemes kamatoztatni.

Kedves ismerősünk, a nyalka lósóska gyógyfű voltához nem férhet kétség, bizonyítja egy mellette álló tábla - a Harangláb egyesület ilyen tájékoztatókkal könnyíti meg a fontosabb növények felismerését. Az erdőben a fákon jelzések mutatják a követendő irányt és egy zsebtérkép is segíti az eligazodást. Nagy az öröm, amikor az alaposan megtaposott ezüstöszöld levelű, szép sárga virágú, gyomnak látszó növényben tábla nélkül is felismerjük a libapimpót, amiből kiváló ülőfürdőt készíthetnek maguknak az aranyérben szenvedők.

A kétórás út során rácsodálkozunk még vagy két tucat gyógynövényre, s mire visszaérünk, ebéddel várnak bennünket a Bodza-tanyán. Kis pihenés után a frissen felavatott nagy táblatérképen megnézzük, merre jártunk és merre megyünk majd, ha csipkebogyót, hamvas szedret vagy bodzát akarunk szedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!