Életmód

2017.03.05. 11:50

A rizikós falatokról - Tanácsok babáknak és mamáknak

Zalaegerszeg - Kisgyermekes szülők számára megunhatatlan téma a hozzátáplálás. Nagyváradi Szilvia védőnővel ezúttal a rizikósabb ételek, azaz a glutén, a húsok, a tejtermékek és a tojás bevezetését jártuk körbe.

Kiss Gyöngyvér

Az előző generációknál még senki sem akadt fenn azon, ha egy kiflicsücsköt, vagy babapiskótát rágcsált a csecsemő, még édesanyja a konyhában tevékenykedett, manapság azonban más a helyzet. Gabonapépek hada várja bioboltokban, bevásárlóközpontok polcain az anyukákat, felhívva a figyelmet a glutén helyes bevezetésére. Nem csoda, hiszen a magyar felnőttek 1-2 százaléka is jól tudja, a gluténérzékenység milyen megvonásokkal járhat - Nagyváradi Szilvia kiemelte a csecsemőtáplálás legfontosabb pontját, miszerint legoptimálisabb, ha fél éves korig kizárólag anyatej kerül a baba még éretlen emésztőrendszerébe.

- A legújabb hivatalos módszertani levél szerint hat hónapos korra a gluténnal jó, ha találkozik a gyermek szervezete, természetesen kifejezetten kis mennyiségben, azaz naponta egy-egy mokkáskanálnyi lisztet, vagy maximum fél háztartási kekszet keverve az anyatejbe - mondta a védőnő, nyomatékosítva, hogy ez nem azt jelenti, hogy ennél szabad többet is adni, mert az már provokáció a szervezetnek. Több kongresszuson is elhangzott, kerülendő lenne a búzaliszt-glutén adása 1 éves korig. Nem mindegy, hogy addig hogyan tápláljuk a csecsemőket, a 30-40 éves korban kialakuló bélrendszeri betegségek - daganatok, felszívódási zavarok - visszavezethetők a helytelen csecsemőkori táplálásra.

Nagyváradi Szilvia védőnő a fokozatosságra figyelmeztet Fotó: KIss Gyöngyvér

- A csecsemők a hozzátáplálásnál kezdetben az állandóságot igénylik, mintsem a változatosságot. Amennyiben hét hónapos korukra szokássá vált ebédre a főzelék, azt lehet csirke- és pulykamellel is gazdagítani, ezek a legkönnyebben emészthető húsok a babák számára, amelyeket kis darabokba lefóliázva eltehetünk a fagyasztóba, s egy-egy adagot bele lehet tenni a főzelékbe. A husitól még ízletesebb lesz az étel, ám ez nem jelenti, hogy eztán minden nap kell húst ennie a babának. A szárnyas húsok bevezetése után 2 hónap múlva javasolt a vöröshús és a máj. A máj méregtelenítő szerv, így elegendő heti egyszer főzni. A hal fokozott figyelmet igényel az allergia miatt, a tengeri halakat a szennyezettségük miatt érdemes elkerülni. Ha már kínáljuk velük a babát, kizárólag egy éves kor felett tegyük- fogalmazott Nagyváradi Szilvia, hozzátéve, nyolc hónapos kortól már dúsíthatjuk kevés kemény, zsírszegény reszelt sajttal is hús helyett a baba ebédjét, hiszen onnantól már a savanyított tejtermékek sem ördögtől valók.

- A könnyebben emészthető, ám rengeteg jótékony hatással rendelkező joghurt, kefir, sajt vagy túró által érdemes a tejtermékeket bevezetni a gyermek étrendjébe. Mindnél ügyelni kell, hogy tartósítószert, színezéket ne tartalmazzanak, így joghurt esetében is inkább csak a natúr változatot ajánlom, amit a gyerek kedvenc gyümölcspüréjébe is belecsempészhetjük - javasolta a védőnő, hozzátéve, hogy a tehéntej adása 1 éves korig kerülendő!

Mindezeknél az új falatoknál cseppet sem meglepő, ha az új tápanyagok által a kicsi széklete is megváltozik, a kiütések, puffadás, duzzadt has, a súlyfejlődés megtorpanása, nagyobb mennyiségű, bűzösebb széklet azonban vészjóslóak, ezek esetében az újdonsággal mindenképpen le kell állni. S bár hazánkban a tehéntej- és a tojásallergia gyakori, a tojás is fontos táplálék metionin aminosav tartalma miatt. Mivel a fehérje része és a sárgája is erősen allergizál, a bevezetése szintén fokozatosságot igényel.

- A tojásnak először a sárgáját használjuk, de azzal is érdemes a tíz hónapos kort megvárni. Ekkor a spenótos, vagy sóskás menüt lehet vele dúsítani. Először egy főtt tojás sárgájának negyedét érdemes kipróbálni, majd felét, a későbbiekben pedig már két tojás sárgáját is adhatjuk hetente. A fehérjével viszont egy éves kor alatt ne kísérletezzünk - tanácsolja a szakember. Mindezeket persze addig könnyű betartani, amíg az anyuka otthon főzi a bébiételt, ám kikértük a szakember véleményét arra az esetre is, ha mégis az üveges termékek mellett döntünk:

- Akkor is a védőnőtől kapott módszertani táblázat szolgáltat mankót és nem az üvegeken feltüntetett ajánlott életkor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!